Robin van Persie zonder rancune terug bij Oranje

Bijna twee jaar werd hij niet geselecteerd, maar Robin van Persie stapte maandag zonder wrok het spelershotel van het Nederlands elftal weer in. De topscorer aller tijden van de nationale ploeg (50 doelpunten in 101 interlands) is blij dat hij een nieuwe kans krijgt. „Het is spannend en opwindend.”

Donderdag speelt Oranje een cruciaal WK-kwalificatieduel tegen Frankrijk. Van Persie zei negentig minuten te kunnen spelen. Hij verdween onder de vorige bondscoach Danny Blind uit de selectie nadat het EK 2016 was misgelopen. „Of dat me pijn heeft gedaan? Nou, ik blijf niet hangen in zulke gedachtes. Ik bekijk dingen graag positief en sta hier niet met rancune richting wie dan ook.”

Hij toonde enig begrip voor de keuze. „Ik heb ruim tien jaar voor Oranje mogen spelen, het grootste deel van mijn carrière zat ik altijd aan de goede kant van de medaille, het hoort ook bij voetbal dat je op een gegeven moment aan de andere kant komt te zitten.”

Met Dick Advocaat als opvolger van de ontslagen Blind kwam hij weer in beeld. Afgelopen seizoen werkten ze nauw samen bij Fenerbahçe. „Dat is nu wel in mijn voordeel gebleken. Hij heeft van dichtbij kunnen zien hoe ik ben, als persoon en als speler. Toen hij het overnam, hebben we het al even over Oranje gehad. Toen kreeg ik het gevoel: misschien zit er weer een kansje in.” (ANP)