Rijksrecherche pakt raadslid op na lek rond benoeming Bossche burgemeester

. De Rijksrecherche heeft vanochtend een 55-jarige raadslid uit Den Bosch aangehouden. De man wordt verdacht van het lekken van informatie rond de benoeming van de nieuwe burgemeester . Hij was een lid van de vertrouwenscommissie die de nieuwe Bossche burgemeester Jack Mikkers voordroeg.

Het zou gaan om Sjef van C., van de eenmansfractie ‘gewoon ge-DREVEN’, die vorig jaar oktober uit de lokale partij Rosmalens Belang stapte. De verdacht mag voorlopig alleen contact hebben met zijn advocaat.

Half juli werd bekend dat de Rijksrecherche onderzoek ging doen na een artikel in het Brabants Dagblad waarin opmerkelijk veel details stonden over de, normaal gesproken, vertrouwelijke procedure van het voordragen van een nieuwe burgemeester. In de vertrouwenscommissie zaten alle fractievoorzitters.

Zo zou volgens de krant Mikkers (VVD) niet de eerste keus zijn geweest voor de functie. Dat zou Jan Hamming (PvdA) zijn geweest, maar hij werd burgemeester van Zaanstad. Ook werden namen genoemd van andere kandidaten die gesolliciteerd zouden hebben. Een van hen zou Rianne Donders zijn geweest. Ook dat lag gevoelig, omdat Donders slechts minder dan drie jaar de burgemeester van Roermond is.

Vertrekkend burgemeester Ton Rombouts zei in juli in Trouw dat hij het lekken rondom zijn opvolging niet als een incident zag. Hij zei dat er de afgelopen jaren vaker vertrouwelijke beleidsdossiers openbaar zijn gemaakt.

    • Bram Endedijk