‘Oppositie Kenia krijgt geen toegang tot stemcomputer’

Volgens de oppositie weigert de kiescommissie hen de computers te laten inzien, ondanks een uitspraak van de hoogste rechter.

Aanhangers van oppositieleider Odinga demonstreren nadat de verkiezingsuitslag bekend is geworden.
Aanhangers van oppositieleider Odinga demonstreren nadat de verkiezingsuitslag bekend is geworden. Foto Dai Kurokawa/EPA

Ondanks een uitspraak van het Hooggerechtshof heeft de Keniaanse oppositie nog geen toegang gekregen tot de stemcomputers die zijn gebruikt bij de verkiezingen van begin deze maand. Volgens een woordvoerder van oppositieleider Raila Odinga wil de kiescommissie zijn partij alleen een uitdraai van het logboek van de computers geven.

Na de uitspraak van maandag had Odinga beveiligingsexperts naar de kiescommissie gestuurd om de computers te doorzoeken op sporen van fraude en inbraak, schrijft persbureau AP. Volgens de oppositieleider weigerde de commissie hen echter toe te laten tot het systeem, zelfs via een constructie waarbij ze alleen bestanden konden lezen, niet wijzigen.

Met het inzien van de computers denkt Odinga te kunnen aantonen dat de verkiezingen van drie weken geleden gemanipuleerd zijn. Volgens de sociaaldemocraat is bij drie stemcomputers ingebroken en is opponent Uhuru Kenyatta zo ten onrechte herkozen als president. Kort na de verkiezingen noemde hij de gang van zaken een “slachting van de democratie”.

Grootschalige demonstraties

President Uhuru Kenyatta, die nu begint aan zijn tweede termijn, werd op 8 augustus opnieuw verkozen met ruim 54 procent van de stemmen. Tijdens de verkiezingen was weliswaar sprake van een hackpoging, zo erkende ook de kiescommissie, maar die is niet geslaagd. Ook internationale toezichthouders kwamen tot de conclusie dat de verkiezingen grotendeels eerlijk zijn verlopen.

Voor de verkiezingen begonnen was de vrees voor onrust al groot. Het wantrouwen tussen verschillende stammen is enorm, schreef correspondent Koert Lindijer toen

Odinga gelooft die beweringen niet en stapte naar de rechter. Daarnaast riep de oppositieleider aanhangers op tot “burgerlijke ongehoorzaamheid”. Dat leidde tot dagenlange rellen, vooral in hoofdstad Nairobi, waar demonstranten hard botsten met de paramilitaire politie. Bij die opstanden zijn zeker enkele tientallen mensen om het leven gekomen.

Raila Odinga deed twee keer eerder een gooi naar het presidentschap. Ook na de verkiezingen van 2007 en 2013 claimde hij al dat sprake was van een frauduleus stemproces. In beide gevallen leidde dat tot veel demonstaties en geweld in het Oost-Afrikaanse land.