Opnieuw UEFA-boete voor Legia Warschau

De Poolse club moet 50.000 euro betalen omdat fans een spandoek toonden dat kritiek had op voetbalbond UEFA.

Voor dit spandoek kreeg Legia Warschau in eerste instantie een boete van 35.000 euro. Fans herdenken hier de Opstand van Warschau in 1944, wat een politieke uitlating is - en dus verboden. Foto Kuba Atys / Reuters

De Poolse voetbalclub Legia Warschau is opnieuw op de vingers getikt door de UEFA. Omdat de harde kern spandoek toonde dat kritisch is op de Europese voetbalbond, moet er 50.000 euro betaald worden en blijft de noordtribune bij de eerstvolgende Europese thuiswedstrijd leeg.

Op 17 augustus speelde Legia Warschau een kwalificatiewedstrijd tegen het Moldavische Sheriff Tiraspol. Voorafgaand aan de wedstrijd toonden Legia-fans op de beruchte noordtribune een groot spandoek waarop de UEFA staat afgebeeld als geldgraaiend varken. Als ondertitel: “en de boete van 35.000 euro gaat naar…”

Het spandoek met het varken is een reactie op een eerdere UEFA-boete, die werd opgelegd nadat de fans een spandoek hadden getoond over de Opstand van Warschau in 1944. Politieke uitingen in stadions zijn verboden, waarop de UEFA een boete oplegde van 35.000 euro.

De harde kern van Legia Warschau staat bekend om wangedrag en ruzie met de UEFA. Het spandoek met het varken is een terugkerend element in de kritiek op de UEFA, die al voor meerdere tonnen aan boetes oplegde. Hoewel de fans van Legia worden geroemd om hun sfeeracties en grote spandoeken, staat de harde kern te boek als extreemrechts, vechtlustig en racistisch.

In 2015 schreef Pieter van Os een profiel over de harde kern van Legia Warschau: De tribune vol kooivechters en racisten

De Poolse Fans mochten vorig seizoen in de wedstrijd tegen Ajax het stadion niet in vanwege racistische spreekkoren tegen de Belgische club Lokeren. Ook moest een thuiswedstrijd tegen Real Madrid in een leeg stadion worden gespeeld.

    • Sjoerd Klumpenaar