Onderzoek

Buma/Stemra: gerommel in boekhouding

Bij Buma/Stemra is jarenlang gefraudeerd met de interne boekhouding. In 2015 en 2016 zetten directieleden geld opzij om eventuele financiële tegenvallers voor de auteursrechtenorganisatie op te vangen. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek door advocatenkantoor NautaDutilh.

Maandag deelde directeur Wim van Limpt de bevindingen met medewerkers, het College van Toezicht en leden van de organisatie (auteurs, componisten en muziekuitgevers).

Eind 2015 zouden de directieleden zo’n zes miljoen euro hebben weggezet in ‘extra potjes’, schrijft RTLZ. Zo probeerden ze de budgetten op peil te houden, door bijvoorbeeld met rekeningen te schuiven.

Woordvoerder Frank Janssen bevestigt de bevindingen. „Het zijn gemaakte kosten, maar die werden niet transparant in de boekhouding opgenomen, en niet altijd op het moment ingeboekt dat de kosten eigenlijk werden gemaakt. Als organisatie mag Buma/Stemra maximaal 15 procent van geïnde en uitgekeerde bedragen als beheerskosten rekenen. Men stuurde in de boekhouding op het budget zonder de reële kosten weer te geven.”

Volgens de woordvoerder is niet bekend wanneer de fraude begon. NautaDutilh keek in het onderzoek alleen naar de jaren 2015 en 2016.

Het is niet de eerste keer dat Buma/Stemra in opspraak raakt vanwege de financiën. In 2013 gelastte de Tweede Kamer al een onderzoek naar de organisatie, vanwege corruptie. Adviesbureau KPMG deed toen meerdere suggesties om de bedrijfscultuur te verbeteren. De nieuwe jaarrekening wordt nu opgemaakt aan de hand van de onderzoeksresultaten. (NRC)

    • Carola Houtekamer