Medicijnman Zuid-Afrika is mensenvlees beu en geeft zich aan bij de politie

In Zuid-Afrika is opschudding ontstaan over een groep van vijf mannen die ervan wordt verdacht zich te hebben schuldig gemaakt aan kannibalisme. De vijf verschenen maandag voor de rechter in Estcourt in de provincie KwaZulu-Natal.

De zaak kwam aan het rollen door de macabere vondst van het onthoofde lichaam van een jonge vrouw die al sinds vorige maand werd vermist. De politie was naar haar overschot geleid door een lokale medicijnman, die zichzelf bij de politie had aangegeven met het merkwaardige verhaal dat hij het eten van mensenvlees beu was.

Aanvankelijk geloofde de politie hem niet maar dat veranderde toen de man een bebloede hand en een voet liet zien. Vervolgens voerde hij de politie naar zijn huis in het dorpje Shayamoya, waar de politieagenten tot hun verbijstering acht menselijke oren aantroffen in een pot. In een koffer lagen nog meer lichaamsdelen. Ook de kleren van de verdwenen vrouw werden daar gevonden.

De medicijnman werd daarop onmiddellijk gearresteerd en ook vier anderen werden niet lang daarna aangehouden.

Het mensenvlees was kennelijk bedoeld voor bezoekers van de medicijnman, die te horen kregen dat ze er magische krachten door zouden krijgen. De consumptie van de lichaamsdelen zou hen bescherming, geld en macht opleveren, hield de medicijnman hen voor.

Buren van de medicijnman klaagden al enige tijd over een buitengewoon onaangename stank in hun buurt. (AFP, BBC)