‘Klaas Otto gaf opdracht tot aanslag op officier van justitie’

Een 44-jarige man zou van No Surrender-oprichter Klaas Otto de opdracht hebben gekregen een aanslag te plegen.

Leden van motorclub No Surrender
Leden van motorclub No Surrender Foto Remko de Waal/ANP

Oprichter van motorclub No Surrender Klaas Otto wilde een aanslag plegen op de officier van justitie in zijn strafzaak. Otto, die momenteel vastzit in de penitentiaire inrichting in Middelburg, had een 44-jarige man uit zijn omgeving daartoe opdracht gegeven. Dat melden justitiële bronnen.

De verdachte is maandagavond in Sliedrecht aangehouden. De cel van Otto is dezelfde avond doorzocht. Bij doorzoekingen van woningen in Sliedrecht en Rotterdam werd beslag gelegd op computers, mobiele telefoons en digitale gegevensdragers.

Lees ook het profiel van Klaas Otto: Een god met een motorclub

Onderzoek

Het Landelijk Parket opende het onderzoek naar de zaak enkele weken geleden. Het doelwit van de verdachte is officier bij het Openbaar Ministerie in Zeeland-West-Brabant. De komende dagen wordt zowel de verdachte als Otto door de politie gehoord.

Otto zit in voorarrest omdat hij verdacht wordt van onder meer mishandeling en witwassen. Hij moet later deze maand voor de rechter verschijnen.

Tapgesprekken

Vorige week bevestigde een politiewoordvoerder tegenover ANP dat Otto door een blunder van de politie tapgesprekken van medegedetineerden heeft kunnen beluisteren. De afgeluisterde telefoongesprekken die vanuit het huis van bewaring in Middelburg werden gevoerd, kwamen bij Otto terecht omdat hij toestemming had gekregen zijn eigen gesprekken terug te luisteren als voorbereiding op zijn verdediging. Door een fout kwamen ook de gesprekken van medegedetineerden bij hem terecht.

Het gaat om tussen de acht- en negenhonderd gesprekken die Otto gedurende een half jaar heeft kunnen beluisteren, maakte de politie dinsdag bekend. De politie onderzoekt of Otto ook vertrouwelijke communicatie tussen advocaten en verdachten in handen heeft gekregen.

Correctie (dinsdag 29 augustus 2017) : bij dit artikel was eerst een portret geplaatst van Klaas Otto. Van verdachten plaatsen wij geen foto’s, daarom is de foto weggehaald. Otto en zijn advocaat hebben aangeven dat het gebruik van zijn volledige naam geen bezwaar is.