In een paar minuten is de raket Japan overgevlogen

Japan Japanners vinden het wel beangstigend dat Noord-Korea dinsdagochtend een raket lanceert die op 500 kilometer hoogte over hun land vliegt, maar reageren gelaten.

In Tokio volgen burgers deze dinsdag op schermen de koers die een Noord-Koreaanse raket over het noordelijke eiland Hokkaido aflegde. Japan wil de druk op Pyongyang verhogen.
In Tokio volgen burgers deze dinsdag op schermen de koers die een Noord-Koreaanse raket over het noordelijke eiland Hokkaido aflegde. Japan wil de druk op Pyongyang verhogen. Foto Toshifumi KITAMURA/ AFP

Gillende alarmsirenes en verontrustende waarschuwingen op mobiele telefoons en televisieschermen. Zo beginnen inwoners op Hokkaido, het noordelijkste eiland van Japan, dinsdagmorgen hun dag. Noord-Korea heeft om 5.58 uur lokale tijd een raket afgeschoten in hun richting. Treinverbindingen worden stilgelegd, inwoners wordt geadviseerd onmiddellijk naar een veilige plek te gaan, zoals een kelder of een stevig betonnen gebouw.

De Japanse premier Shinzo Abe reageert razend. „De schandelijke daad om een raket over ons land af te vuren is een ongekende en ernstige bedreiging, en schaadt de regionale vrede en veiligheid”, zegt hij op een persconferentie.

Lees ook: Noord-Koreaanse raket over Japan nieuwe stap op escalatieladder

De reactie van de lokale bevolking is gelaten. Op de Japanse televisie zeggen veel geïnterviewden dat ze de situatie „beangstigend” vinden, maar er is geen paniek. Premier Shinzo Abe zegt na de lancering weliswaar stoer dat Japan zijn inwoners zal beschermen, maar de reacties tonen hoe onvoorbereid het land eigenlijk is. „Ze zeiden dat we moesten vluchten”, zegt een jonge vrouw, „maar we hadden maar een paar minuten en een kelder hebben we niet.” Hokkaido is een grotendeels agrarisch gebied met relatief weinig betonnen gebouwen. Het was ongetwijfeld een goed bedoeld advies, maar erg realistisch was het niet.

De Noord-Koreaanse raket vliegt uiteindelijk acht minuten na lancering in zo’n twee minuten over Japan heen en landde in de Grote Oceaan, 1.180 kilometer oostelijk van Hokkaido.

Geen gevaar

Abe heeft herhaaldelijk gezegd dat Japan de Noord-Koreaanse raketten zal neerhalen als ze een bedreiging vormen. Maar er is dit keer geen poging gedaan om dat te doen. Mogelijk omdat de raket niet als een bedreiging is gezien. De raket vloog op een geschatte hoogte van 500 kilometer over Japan heen.

Anti-raketsystemen zijn bovendien ontwikkeld om inkomende raketten neer te schieten. Hoog overvliegende raketten zijn moeilijker neer te halen.

Misschien keek Japan ook de verkeerde kant op. Noord-Korea heeft gedreigd raketten op Guam af te vuren. Het dicht bij de Filippijnen gelegen eiland heeft een belangrijke Amerikaanse marine- en luchtmachtbasis.

Toch had de route geen verrassing hoeven te zijn. In 1998, 2009 en 2012 vlogen ook Noord-Koreaanse raketten over Japan. Twee daarvan gingen over het noordoostelijk deel van het land, slechts een beetje zuidelijker dan deze laatste.

Via de Japanse ambassade in China heeft Japan geprotesteerd bij Noord-Korea. Verder heeft Abe onmiddellijk een telefoongesprek gevoerd met de Amerikaanse president Trump. Ze zijn het erover eens dat de tijd niet rijp is voor een dialoog met Noord-Korea. Ze willen het land verder onder druk zetten.

Lees ook deze elf vragen: We moeten het nu toch echt over Noord-Korea hebben

Volgens Japanse Noord-Korea-experts kan de raketlancering een poging zijn geweest om de VS tot onderhandelen te dwingen. Het land ziet de grote militaire oefeningen van Zuid-Korea en de VS die jaarlijks in augustus plaatsvinden als voorbereidingen voor een invasie.

Door te laten zien waartoe ze in staat zijn denkt Noord-Korea een pad naar dialoog te openen, zegt de Japanse hoogleraar Masao Okonogi tegen persbureau Reuters. „Die logica wordt echter niet begrepen door de rest van de wereld.”