Amerikaanse stad Houston stelt avondklok in

De avondklok moet plunderingen tegengaan. Het noodweer heeft zeker achttien mensen het leven gekost.

Foto Win McNamee/AFP

De burgemeester van Houston heeft per direct een avondklok ingesteld om plunderingen tegen te gaan. Tussen middernacht en vijf uur in de ochtend mogen mensen niet de straat op. De avondklok geldt voor onbepaalde tijd.

Twitter avatar houstonpolice Houston Police Curfew going into effect at midnight tonight. #hounews https://t.co/nM6u36EJwG

Slachtoffers van de overstromingen of mensen die proberen te helpen, zijn uitgezonderd. De politiechef van Houston zei in een verklaring:

“Het is verboden om in een auto te rijden of je in de openbare ruimte te begeven. We hebben al te maken gehad met gewapende overvallen.”

Volgens de autoriteiten hebben plunderaars vermomd als politieagent inwoners geadviseerd om hun huis te verlaten, om de woning vervolgens leeg te roven. Bewoners krijgen het advies om altijd te vragen om officiële identificatie. De stad krijgt ook versterking van politie uit andere regio’s.

De Amerikaanse staat Texas wordt geteisterd door de tropische storm Harvey. Er valt een recordhoeveelheid aan regen en tienduizenden mensen ontvluchten hun woning. Inmiddels heeft het noodweer aan zeker achttien mensen het leven gekost. Dat meldt persbureau AP. Naar verwachting zal dit aantal verder oplopen. Het is nog onduidelijk hoeveel mensen er nog worden vermist.

Opvangcentra

In Houston is een tweede opvangcentrum geopend. Het centrum in het zuiden van de stad kan onderdak bieden aan zo’n 10.000 mensen. Tegen middernacht arriveerden de eerste bussen met bewoners.

De extra opvanglocatie was nodig omdat het grootste congrescentrum van de stad overvol is. Volgens burgemeester Sylvester Turner verblijven momenteel meer dan negenduizend ontheemden in het George R. Brown Convention Center dat officieel maar onderdak kan bieden aan vijfduizend slachtoffers.

Tot nu toe zijn er volgens de lokale autoriteiten zo’n 13.000 mensen hun huis ontvlucht. Op de vierde dag van de overstromingen zullen zo’n 30.000 mensen waarschijnlijk onderdak zoeken in een noodopvang.

Daarnaast heeft de bekende tv-dominee Joel Osteen zijn megakerk geopend als toevluchtsoord - genoeg voor nog eens vijfduizend slachtoffers van het noodweer. Ook in Dallas (op ruim vierhonderd kilometer afstand) is een opvangcentrum ingericht, waar achtduizend mensen terecht kunnen. In Austin (op 258 kilometer) is plek voor zevenduizend mensen.

De burgemeester verdedigde dinsdagavond zijn beslissing om de regio rond het getroffen gebied niet te evacueren. “Ik wil dit nog eens herhalen, we kunnen 6,5 miljoen mensen niet evacueren. Dat zou chaotisch zijn. Het zou mensen meer schade toedoen.” De burgemeester adviseert mensen om thuis te blijven.

Trump arriveert in Texas

Ook de Amerikaanse president Donald Trump is gearriveerd in het rampgebied, vergezeld door zijn vrouw Melania. Dinsdagmiddag (lokale tijd) landden de president en de first lady in Corpus Christi, op zo’n driehonderd kilometer van Houston, waar ze werden bijgepraat over de reddingswerkzaamheden en het laatste nieuws. Volgens hun woordvoerder wil het presidentiële paar het reddingswerk niet verstoren maar zal het de slachtoffers een hart onder de riem steken.

Twitter avatar christinawilkie Christina Wilkie “What a crowd, what a turnout,” Trump said from atop this firetruck, addressing hurricane victims. https://t.co/0EdsLctHDi

Tegen verslaggevers sprak Trump van “epische schade”. Vanaf een brandweerwagen sprak hij enkele honderden mensen toe, later zwaaiend met een Texaanse vlag. Hij beloofde de getroffen bevolking te helpen.

Minister van Huisvesting Ben Carson beloofde dinsdag extra federaal geld vrij te maken voor de ondersteuning van slachtoffers. Ook zegde Trump toe dat het congres en de regering met “de juiste oplossing” zouden komen. Extra steun van Trump zou opvallend zijn, gezien hij in zijn eerste begroting de fondsen voor rampenbestrijding vrijwel wegcijferde.

Trump doet het zwaar getroffen Houston niet aan, maar reist nog door naar Austin, de hoofdstad van Texas, voor een gesprek met de autoriteiten daar.

Lees ook: Klimaatbeleid is weggegooid geld, vindt president Trump

Houston, met bijna 7 miljoen inwoners de op drie na grootste stad van de Verenigde Staten, ligt al enkele dagen plat door overstromingen. In de stad is sinds het begin van de tropische storm al 1,25 meter regen gevallen - ongeveer anderhalf keer zoveel als in Nederland in een heel jaar.

Harvey zal naar verwachting woensdagochtend de staat Louisiana bereiken. De overstromingen kunnen volgens persbureau Reuters voor 20 miljard dollar schade aanrichten aan verzekerde huizen en gebouwen. Daarmee is het voor verzekeraars een van de meest kostbare rampen ooit.

Het leger heeft tot nu toe 3.500 manschappen ingezet om drenkelingen te redden in Texas. Daar zouden de komende dagen nog eens tienduizend manschappen uit Texas bij kunnen komen, wellicht aangevuld met twintig- tot dertigduizend manschappen uit andere staten.

    • Sjoerd Klumpenaar
    • Niels Posthumus
    • Belia Heilbron