Eigenaar rampfabriek Bangladesh veroordeeld voor corruptie

Sohel Rana hield informatie over zijn inkomen achter. Hij is de eigenaar van het gebouw dat in 2013 instortte. 1.100 mensen kwamen om.

Archiefbeeld van Sohel Rana. Foto EPA

De eigenaar van Rana Plaza, de kledingfabriek in Bangladesh die in 2013 instortte en waarbij honderden mensen omkwamen, is dinsdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar voor corruptie. Dat meldt AFP. De veroordeling staat los van de ramp, maar het is wel de eerste keer dat de man sinds de tragedie is veroordeeld.

De eigenaar, Sohel Rana, heeft zich volgens de rechter schuldig gemaakt aan het achterhouden van informatie over zijn inkomen bij een anti-corruptiecommissie. Hij kreeg ook een boete van omgerekend 500 euro. Als hij de boete niet betaalt, worden er nog eens drie maanden aan zijn celstraf toegevoegd.

Lees ook: Bengaalse fabrieken zijn nu wél veilig

Ramp

Op 24 april 2013 stortte het acht verdiepingen hoge gebouw in Savar in. Het dodental liep op tot boven de 1.100 en nog eens 2.500 mensen raakten gewond. Het is een van de grootste rampen in de geschiedenis van de kledingindustrie.

Duizenden werknemers van de kledingfabriek werden gedwongen om hun werk te doen, hoewel er zorgen waren over de toestand van het gebouw - zo zaten er onder meer barsten in de muur. Omdat veel westerse kledingfabrikanten hun kleding vanwege de lage lonen in Bangladesh laten produceren, kwam de ramp ook de fabrikanten op stevige kritiek te staan. Onder meer Walmart, Gap, Macy’s, Marks & Spencer en H&M maakten naar aanleiding van de ramp afspraken over inspecties en het verbeteren van de arbeidsomstandigheden.

Lees ook: Dit nooit meer, zeiden kledingfirma’s een jaar geleden. Meenden ze dat?

Rechtszaken

Vier dagen na de ramp werd Rana in het zuidwestelijke district Jessore, nabij de grens met India, opgepakt. Tegen hem lopen sindsdien meerdere zaken over onder meer dood door schuld en het schenden van bouwvoorschriften. De advocaat van Rana heeft laten weten tegen de uitspraak van dinsdag in beroep te gaan.

Naast Rana staan nog 37 mensen terecht in de Rana Plaza-zaak. Zij worden ervan verdacht te hebben gelogen over de veiligheid van het gebouw. Er is nog geen datum vastgesteld voor de rechtszaken. Als de verdachten worden veroordeeld krijgen ze mogelijk de doodstraf.

    • Etienne Verschuren