Datalek bij Pon-onderdeel: gegevens 20.000 autokopers openbaar

Kredietverstrekker AutoCash gebruikt een systeem dat kwetsbaar bleek te zijn, onthulde RTL Nieuws.

Foto Lex van Lieshout/ANP

Door een datalek bij AutoCash, een kredietverstrekker in de autobranche die deels eigendom is van Volkswagen-importeur Pon, zijn de persoonsgegevens van 20.000 mensen tijdelijk openbaar geweest. Dat bevestigt AutoCash dinsdag, nadat RTL Nieuws het lek op het spoor was gekomen.

Het lek zat in het deel van de AutoCash-site waar autodealers nieuwe klanten kunnen invoeren, als die geld lenen voor het kopen of leasen van een auto. Door een paar tekens in het webadres te veranderen, konden de gegevens van andere AutoCash-klanten tevoorschijn worden getoverd. Naast hun naam- en adresgegevens, waren op die manier bankrekeningnummers en informatie over zaken als salaris, hypotheken en alimentatie in te zien. Ook de gegevens van mensen die alleen een kredietaanvraag hadden gedaan, waren opvraagbaar.

‘Geen gegevens op straat’

AutoCash zegt tegen NRC dat er ‘geen aanleiding’ is om aan te nemen dat er ook daadwerkelijk persoonsgegevens op straat zijn beland. Het AutoCash-systeem is volgens een woordvoerder alleen toegankelijk voor medewerkers van autodealers, die met een wachtwoord moeten inloggen. Buitenstaanders zouden daardoor geen kans hebben gehad misbruik te maken van het lek.

RTL Nieuws schrijft dat de persoon die de tip over het datalek gaf, al eerder de leverancier van AutoCash-software waarschuwde. Met die waarschuwing zou niets zijn gedaan. AutoCash herhaalt tegen NRC dat het bedrijf niets wist van het lek. Het bedrijf zegt het lek te hebben gedicht nadat het was benaderd door RTL. Pon zegt tegen RTL dat er melding gemaakt wordt van het incident bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

AutoCash is eigendom van Pons bedrijfstak Volkswagen Pon Financial Services. Dat onderdeel, een samenwerking tussen Pon en het moederbedrijf van Volkswagen, houdt zich bezig met het lenen van geld aan mensen die dat nodig hebben voor de aankoop of lease van een auto. Tachtig autodealers in Nederland gebruiken AutoCash.

In een eerdere versie van dit artikel stond dat de tipgever van RTL eerder al naar Pon zou zijn gestapt, en dat het concern de waarschuwing had genegeerd. Dat klopt niet.

    • Vincent Sondermeijer