Aanslag bus Dortmund: 28 keer poging tot moord

Verdachte Sergei V. pleegde volgens justitie de bomaanslag op de spelerbus van Borussia Dortmund, afgelopen april.

De bus van Borussia Dortmund na de bomaanslag.
De bus van Borussia Dortmund na de bomaanslag. Foto Friedemann Vogel/EPA

De man die in april een bomaanslag pleegde op de spelersbus van voetbalclub Borussia Dortmund, wordt door de Duitse justitie beschuldigd van 28 pogingen tot moord. Dat hebben de Duitse autoriteiten dinsdag bekend gemaakt, meldt persbureau DPA.

De 28-jarige verdachte Sergei V. krijgt voor elke inzittende van de bus een aanklacht. De rechtbank in Dortmund moet de rechtszaak nu officieel openen. Volgens de Suddeutsche Zeitung is het onwaarschijnlijk dat het proces dit jaar nog begint.

Metalen pinnen

De bus met daarin het elftal van Borussia was op 11 april net weggereden vanaf het hotel in Dortmund, toen drie in een heg verstopte explosieven afgingen. De bommen bevatten metalen pinnen, die alle kanten op vlogen bij de ontploffingen. De spelersbus raakte flink beschadigd en Dortmund-verdediger Marc Bartra liep verwondingen op aan zijn hand en arm. Een politieagent die op zijn motor met de bus meereed, kampte na afloop met gehoorschade. Eén van de metalen pinnen werd teruggevonden in een hoofdsteun van de bus.

Lees ook deze reportage over de sfeer rond het stadion van Borussia, een dag na de aanslag

Aanvankelijk leek het erop dat de aanslag het werk was van radicale moslims. Bij de bus vond de politie brieven waarin stond dat de aanval “in de naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle” was gepleegd. De politie pakte de dag na de explosie een radicaal islamitische verdachte op.

Ruim een week later bleek dat die arrestant niets met de aanslag te maken heeft gehad. Toen hielden agenten namelijk Sergei V. aan, een Duitser met Russische achtergrond uit Rottenburg am Neckar, zo’n vierenhalf uur onder Dortmund.

Geen islamitisch terrorisme

Het Duitse Openbaar Ministerie concludeerde na de aanhouding van V. dat de aanslag geen islamitisch terrorisme was. V. wilde zichzelf verrijken: hij had opties gekocht op aandelen van Borussia Dortmund en hoopte dat de beurskoers van de club na een aanslag zou kelderen. Dan zou hij een flinke winst kunnen maken.

Vanuit het hotel waarin ook de spelers verbleven, bereidde V. de aanslag voor. Op de dag van de aanslag kocht hij de aandelen. De politie kwam V. via het IP-adres van die aankoop op het spoor.

Lees ook dit stuk van NRC over aanvallen op spelersbussen

Borussia Dortmund moest op de avond van de aanslag in eigen stadion de kwartfinale van de Champions League spelen tegen AS Monaco. De wedstrijd werd afgelast. Een dag later vond het duel alsnog plaats. Dortmund verloor met 3-2.

    • Vincent Sondermeijer