Aanhouding in onderzoek naar lek benoeming burgemeester Den Bosch

De aangehouden man is een lid van de vertrouwenscommissie rondom de benoeming van de nieuwe Bossche burgemeester Jack Mikkers.

De binnenstad van Den Bosch.
De binnenstad van Den Bosch. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De Rijksrecherche heeft vanochtend een 55-jarige man uit Den Bosch aangehouden. Hij wordt ervan verdacht informatie te hebben gelekt rondom de benoeming van de burgemeester van Den Bosch. De man was lid van de vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad. De verdachte zit in beperkingen en mag alleen contact hebben met zijn advocaat.

Het lijkt te gaan om raadslid Sjef van C., van de eenmansfractie ‘gewoon ge-DREVEN’, die vorig jaar oktober uit de lokale partij Rosmalens Belang stapte. Hij is de enige 55-jarige man uit de vertrouwenscommissie. Justitie wil de naam niet bevestigen.

Op 10 juli werd bekend dat Jack Mikkers (VVD) burgemeester van Den Bosch zou worden, als opvolger van Ton Rombouts (CDA). Kort daarop werd bekend dat de Rijksrecherche onderzoek ging doen naar een mogelijk lek uit de vertrouwenscommissie. Het Brabants Dagblad had toen met opmerkelijk veel details bericht over de vertrouwelijke procedure rondom de benoeming.

Mikkers geen eerste keus

Zo zou volgens de krant Mikkers niet de eerste keus zijn geweest voor de functie. Dat zou Jan Hamming zijn geweest, die uiteindelijk burgemeester van Zaanstad werd. Ook werden de namen genoemd van andere sollicitanten. Een van hen zou Rianne Donders zijn geweest. Ook dat lag gevoelig, omdat Donders nog geen drie jaar burgemeester van Roermond is.

Vertrekkend burgemeester Rombouts vertelde midden juli in Trouw dat hij het lekken rondom zijn opvolging niet als een incident ziet. Hij zei dat de afgelopen jaren vaker vertrouwelijke beleidsdossiers openbaar zijn gemaakt. Rombouts noemde het lekken “zeer ernstig”.

De Rijksrecherche sprak de afgelopen periode diverse getuigen, zo meldt het OM. Het onderzoek richt zich nu verder op de aangehouden verdachte.

Mike van der Geld, voorzitter van de vertrouwenscommissie en fractievoorzitter van D66, zegt blij te zijn dat het onderzoek vordert. “Het heeft mij heel veel pijn gedaan. Er wordt vanuit de gemeenteraad en het college al een tijdje gelekt in Den Bosch, en nu lijkt zelfs sprake van een strafbaar feit. Dat is gewoon heel erg jammer.”