Zeilen

Marit Bouwmeester haalt na inhaalrace bij Medemblik haar derde wereldtitel binnen

Marit Bouwmeester Foto ANP

Marit Bouwmeester heeft haar derde wereldtitel in de Laser Radial binnengehaald. De 29-jarige Friezin hoefde er zaterdag óp het IJsselmeer bij Medemblik niet voor te varen; wegens een gebrek aan wind werden de twee afsluitende races geschrapt. Bouwmeester werd in 2011 en 2014 ook al wereldkampioen. Vorig jaar pakte ze in Rio de Janeiro ook olympisch goud, nadat ze vier jaar eerder in Londen genoegen had moeten nemen met zilver.

Bouwmeester was het evenement dramatisch begonnen, op de zestigste plaats. Vanuit de achterhoede klom ze daarna echter gestaag omhoog. Ze won drie races en nestelde zich vrijdag op de eerste plaats, voor haar Belgische rivale Evi Van Acker. Dat bleek een dag later beslissend voor de wereldtitel.

Maxime Jonker (zesde) en Daphne van der Vaart (zevende) eindigden ook in de top tien.

Bouwmeester, die wordt gecoacht door haar broer Roelof, was dolgelukkig met haar derde wereldtitel. „Ik begon onwijs slecht en ik werd keihard bestraft. Ik heb het toen helemaal omgegooid, mocht geen fout meer maken en heb daarna misschien wel een van mijn beste series ooit gevaren. Ik heb gewoon keihard gestreden en als we op de slotdag hadden moeten varen had ik op dezelfde manier geracet. Echt heel lekker om te winnen.” (ANP)