Uber stelt opvolger aan van topman Kalanick

Het zou gaan om Dara Khosrowshahi, momenteel bestuursvoorzitter bij reisbedrijf Expedia.

Dara Khosrowshahi wordt genoemd als nieuwe topman.
Dara Khosrowshahi wordt genoemd als nieuwe topman. Foto Lucas Jackson/Reuters

Taxiplatform Uber heeft een opvolger aangesteld voor de onlangs afgetreden bestuursvoorzitter Travis Kalanick. Dat bevestigt een woordvoerder van het bedrijf tegenover persbureau Bloomberg. Bronnen dicht bij het besluit melden dat het gaat om Dara Khosrowshahi, momenteel bestuursvoorzitter van reisbedrijf Expedia.

Mede-oprichter Kalanick trad in juni af onder druk van aandeelhouders nadat een tweede rapport naar buiten was gekomen over de seksistische bedrijfscultuur en ander wangedrag binnen Uber. Het verhaal van een oud-medewerkster bracht de praktijken in februari voor het eerst aan het licht. Een week voor zijn definitieve vertrek was Kalanick al voor onbepaalde tijd met verlof gestuurd.

Lees ook: Wat kunnen we leren van de blunders van Uber?

Trump-criticus

De 48-jarige Iraanse Amerikaan Khosrowshahi is van oorsprong bankier en staat bekend als criticus van president Trump. Hij krijgt bij Uber naast de bekritiseerde bedrijfscultuur te maken met een aanstaande beursgang en een, weliswaar afnemend, verlies van honderden miljoenen dollars per kwartaal.

Ook zullen opvolgers moeten worden aangesteld voor onder meer financieel directeur Gautam Gupta, die eerder opstapte, en loopt er een rechtszaak met Alphabet, moederbedrijf van Google, over intellectueel eigendom.

Oud-topman bij het Amerikaanse industriële conglomeraat General Electric Jeff Immelt en bestuursvoorzitter van Hewlett Packard Enterprise Meg Whitman waren ook in de race voor de baan, maar kozen uiteindelijk niet voor Uber. Het bedrijf heeft wereldwijd 15.000 werknemers.