TexasNa orkaan nu overstroming en evacuatie

foto Adrees Latif / Reuters

In de Amerikaanse staat Texas zijn dit weekeinde door extreem zware regenval delen van de miljoenenstad Houston onder water gelopen. Ook plaatsen elders langs de Texaanse kust hebben veel overlast.

Zo’n tweeduizend mensen in Houston moesten door hulpdiensten worden geëvacueerd, deels ook uit een ziekenhuis waar de stroom door wateroverlast was uitgevallen.

De autoriteiten hebben de dood van twee mensen bevestigd, volgens andere berichten zouden er vijf doden zijn gevallen. Sommige mensen zouden in hun auto’s zijn verdronken.

In Houston viel binnen enkele dagen meer dan 1.400 millimeter – „een bizarre hoeveelheid”, volgens Weerplaza. In Nederland valt per jaar zo’n 850 millimeter neerslag, Het einde van de regenval in Texas is volgens meteorologen nog niet in zicht.

De burgemeester van Houston heeft de inwoners opgeroepen tot nader order thuis te blijven. De Amerikaanse president Donald Trump brengt dinsdag een bezoek aan het rampgbied.

De enorme regenval werd voorafgegaan door de orkaan Harvey, de zwaarste storm die de VS teisterde in dertien jaar. Zaterdag was de orkaan al in kracht afgenomen tot tropische storm.

Ook de oliewinning in de Golf van Mexico raakte ontregeld door het extreme weer. Houstons beide vliegvelden waren zondag eveneens buiten bedrijf. (NRC)

    • Floris van Straaten