‘Papa en mama hebben niet zomaar altijd geld’

Verdienen en uitgeven

Marieke Hendrix (46) is ‘visueel consultant’. Ze maakt video’s en documentaires om organisaties verder te helpen bij leiderschapsvragen. Samen met haar man en dochter (8) woont ze in een koophuis in Bodegraven.

Foto Bob van der Vlist

IN

‘Wat ik doe is bij mijn weten redelijk nieuw. Ik ondersteun consultants en adviseurs die werken aan leiderschaps- of marketingvragen. Ik interview bijvoorbeeld een klant van een bedrijf en maak daar een video van. Of ik maak een documentaire over een vraagstuk waar de directie een besluit over moet nemen. Omdat ik jarenlang als televisiejournalist heb gewerkt, ken ik de kracht van beeld. Zodra mensen het voor zich zien, gaan ze het ook echt doen. Dat is sterker dan een advies op papier.

„Ik heb voor verschillende programma’s van de Nederlandse Publieke Omroep gewerkt, maar daar verdiende ik steeds minder omdat de budgetten achteruitholden. Als journalist ben je bovendien altijd bezig met de afwijking. De opzet voor programma’s is vaak dat de gasten tegen elkaar uit worden gespeeld. Dat ging me tegenstaan. Ik werd toen interim pr-adviseur en verdiende al snel 4.000 euro netto per maand. Vanaf 2012 richt ik me op visueel advies. Het is gek dat je met creatief werk veel minder verdient, terwijl creativiteit veel van je vraagt. Bedrijven zien nog niet dat in deze snel veranderende maatschappij creativiteit cruciaal is.

„Gelukkig is mijn man directeur van een farmaceutisch bedrijf en kunnen we het financieel opvangen. Afhankelijk van mijn maandinkomen betaal ik meer of minder aan de vaste lasten. Ik hoop dat de dalen van 1.000 euro netto per maand verdwijnen en het stabieler wordt.”

UIT

‘We hebben ons huis op het hoogtepunt van de huizenbubbel gekocht, dus de hypotheek is maandelijks onze grootste kostenpost. Daarna komt de buitenschoolse opvang van onze dochter. Op maandag en dinsdag is ze om kwart over drie vrij en dan gaat ze naar de opvang totdat een van ons haar aan het einde van de middag komt ophalen. Vanwege het inkomen van mijn man hebben we geen recht op een toeslag.

„Daarnaast kosten haar activiteiten ook aardig wat. Ze zit op turnen en dansen en maandelijks kost dat zo’n 50 euro. Maar vooral de dingen eromheen zijn best duur. We waren laatst zo’n 300 euro kwijt aan nieuwe dansschoenen en een nieuw pakje. Ik probeer haar wel te leren dat papa en mama niet zomaar altijd geld hebben. Ze krijgt 1 euro zakgeld per week en daarmee mag ze sparen of er iets leuks van kopen. En als het op is, dan moet ze weer verder sparen.

„Onze uitjes met het gezin zijn best duur. Bijvoorbeeld als we naar de speeltuin Plaswijckpark in Rotterdam gaan. Een toegangskaartje kost 12 euro. Dan gaat er nog een vriendinnetje mee en moet er wat gegeten worden en ben je zo 100 euro kwijt. Het is vast goedkoper als je zelf je boterhammen meeneemt, maar daar denk ik nooit op tijd aan.”

    • Liza Titawano