Overstromingswater Harvey blijft stijgen in VS

Naar verwachting zal de storm de komende dagen nog veel meer schade veroorzaken in de Amerikaanse staat Texas.

De tropische storm Harvey heeft geleid tot zware overstromingen. Op sommige plekken viel meer dan 65 centimeter water. Foto Brendan Smialowski/AFP

Zo’n dertigduizend mensen in de Verenigde Staten hebben de komende dagen noodhuisvesting nodig wegens de wateroverlast die is ontstaan door de tropische storm Harvey. Het water van de overstromingen bereikt pas woensdag of donderdag zijn hoogste stand, zei de chef van het agentschap voor rampenbestrijding FEMA Brock Long maandag tijdens een persconferentie.

Naar verwachting zal de storm de komende dagen nog veel meer schade veroorzaken in de Amerikaanse staat Texas. Ook hebben waarschijnlijk meer dan 450.000 mensen uiteindelijk hulp nodig van autoriteiten, schrijft AP.

Hulpdiensten zijn in een groot gebied aan het werk om slachtoffers te helpen. Tussen de dertig en vijftig counties (provincies) zijn volgens Long getroffen.

Harvey kwam vrijdag aan land en raast sindsdien langs de kust van Texas. Er vielen minstens vijf doden. Op sommige plekken is meer dan 64 centimeter regen gevallen. Meerdere rivieren traden buiten hun oevers door de overvloedige neerslag.

Houston zwaar getroffen

Vooral Houston, de vierde stad van de VS, werd getroffen door de zware windstoten en hevige regenval. Delen van de stad liepen onder water. De politiechef van Houston liet maandag weten dat zijn agenten de afgelopen dagen zo’n 2.000 mensen hebben gered. Een hoop bewoners van de stad hebben nog hulp nodig - de politie heeft meer dan 6.000 noodoproepen ontvangen. In 185 gevallen zou het gaan om ‘cruciale reddingsoperaties’.

In beeld: Mens en dier op de vlucht voor het water

Volgens het National Hurricane Center zal Harvey zich in de loop van maandag naar het noordoosten verplaatsen richting de staat Louisiana. Die staat is ook al een aantal dagen getroffen door zware regenval. President heeft maandag een vorm van noodtoestand uitgeroepen in delen van Louisiana. Het nationale rampenbestrijdingsagentschap FEMA krijgt daardoor plaatselijk extra bevoegdheden.

Harvey is de zwaarste orkaan die de VS treft in dertien jaar tijd. President Trump zal dinsdag een bezoek brengen aan het rampgebied.

    • Christiaan Paauwe