Oppositie Kenia mag stemcomputers controleren

Oppositieleider Odinga stapte eerder deze maand naar het Hooggerechtshof omdat de uitslag van de presidentsverkiezingen zou zijn gemanipuleerd.

Oppositieleider Raila Odinga tijdens de beslissing van het Hooggerechtshof van Kenia op maandag.
Oppositieleider Raila Odinga tijdens de beslissing van het Hooggerechtshof van Kenia op maandag. Foto Simon Maina/AFP

De Keniaanse oppositie mag de stemcomputers die eerder deze maand zijn gebruikt tijdens de presidentsverkiezingen controleren. Dat heeft het Hooggerechtshof van het land maandag besloten, schrijft Reuters. Oppositieleider Raila Odinga kan nu gaan kijken wie de computers heeft gebruikt en wie er toegang had tot het digitale systeem van de kiescommissie.

Volgens Odinga zijn de computers gehackt en is de uitslag van de verkiezingen gemanipuleerd. De uitslag van een op de drie stembureaus zou niet kloppen. Daarom stapte hij kort na de verkiezingen naar het Hooggerechtshof, ook al zeiden internationale waarnemers dat het stemproces grotendeels eerlijk was verlopen. Dagenlang werd na een oproep van de oppositieleider gedemonstreerd. Tientallen mensen kwamen daarbij om het leven.

Lees ook: Uhuru Kenyatta herkozen, voor Odinga valt het doek

Volgens de Keniaanse kiescommissie won de huidige president Uhuru Kenyatta de presidentsverkiezingen met een verschil van 1,4 miljoen stemmen. Een onafhankelijke controle kwam op een zelfde uitslag uit. De kiescommissie houdt vol dat de verkiezingen ondanks een mislukte hackpoging goed zijn verlopen, maar stemt in met de beslissing van het Hof dat de oppositie de computers mag controleren.

Odinga heeft vier keer eerder een gooi gedaan naar het presidentschap. In 2007 en 2013 zei hij ook al dat er sprake was van fraude, wat leidde tot demonstraties en geweld in het land.