Ook na gouden generatie is Oranje nog de sterkste

Vrouwen

De Nederlandse hockeysters zetten België in EK-finale gemakkelijk opzij.

De Nederlandse vrouwen vieren de openingstreffer van Carlien Dirkse van den Heuvel in de EK-finale tegen België. Foto Koen Suyk/ANP

Ontspanning was het toverwoord bij de Nederlandse hockeysters, die zaterdagavond weer waren wat ze altijd willen zijn: kampioen. Na zes jaar van droogte won de ploeg in het Amstelveense Wagener Stadion eindelijk weer eens de Europese titel, na een eenvoudige 3-0 overwinning op België.

Het was de negende Europese titel voor Nederland, en de eerste gouden medaille voor Alyson Annan als bondscoach. Het resultaat van een minutieuze voorbereiding.

Annan wilde niet dat haar ploeg voor verrassingen kwam te staan, een jaar nadat haar selectie afscheid had moeten nemen van een gouden generatie speelsters, onder wie Maartje Paumen, Naomi van As, Ellen Hoog en keepster Joyce Sombroek.

Alles haalde Annan uit de kast om de weerbaarheid van haar speelsters te verhogen. Zo liet ze hun onlangs in Barcelona, een week voor het EK in Amstelveen, nog een wedstrijd spelen met oordoppen in. Annan: „We streven ernaar een veerkrachtig team te zijn. Onze veerkracht bij momenten van stress, dat hebben we willen trainen.”

Annan haalde nog meer trucjes uit om haar team te testen. „We hebben onderweg naar een wedstrijd de bus laten stoppen, zogenaamd met problemen. In plaats van in de stress te raken, gingen de speelsters gelijk in de organisatiemodus.”

De hele finale, zaterdagavond in Amstelveen, was Oranje oppermachtig. Na twaalf minuten viel de 1-0 na een aanvalsactie van een ervaren trio. Lidewij Welten begon een dribbel nadat ze de bal op het middenveld had onderschept. De bal ging via Margot van Geffen hard de cirkel in en werd met een tip-in afgemaakt door Carlien Dirkse van den Heuvel.

Nederland speelde berekenend, geduldig en met veel balbezit. Veelzeggend was dat de enige kans die België leek te krijgen, een strafcorner in het derde kwart, werd teruggefloten nadat de videoscheidsrechter een blik op de beelden had geworpen. De realiteit was dat de Belgische vrouwen, die de afgelopen jaren langzaam naar de wereldtop zijn geslopen, nauwelijks tot in de Nederlandse cirkel wisten door te dringen.

Een paar minuten in het laatste kwart kwam het verlossende moment voor Nederland. De assist was weer van Van Geffen, dit keer werd het in twee keer afgemaakt door Kelly Jonker (2-0). Annan stond met twee armen in de lucht, de opluchting was van haar gezicht af te lezen. In de laatste minuut liep Nederland nog uit naar 3-0, uit een strafbal van Ireen van den Assem.

Twijfel hadden de speelsters geen moment gehad, zei Oranje-aanvoerder Marloes Keetels naderhand. „We trainen hier sinds februari voor. Dan kijk je elkaar aan en weet je, wij gaan hier goud pakken. Dat vertrouwen hebben we het hele toernooi vastgehouden.” Voor het publiek was het misschien spannend, maar niet voor coach Annan. „We hebben zoveel vertrouwen in ons spel dat we eraan gewend zijn om het geduld te bewaren.”

Het goud van Amstelveen, de eerste EK-titel sinds 2011 in Mönchengladbach onder bondscoach Max Caldas, betekent een succesvol begin van een nieuwe generatie hockeysters. Na het teleurstellende zilver van Rio, een jaar geleden, en het afscheid van een handvol topspeelsters, was het maar de vraag hoe de nieuwe ploeg zich op Europees niveau zou handhaven. Het antwoord in Amstelveen was simpel: Nederland was met afstand de sterkste. Ze zijn zelfs weer Europees kampioen.

    • Maike van Leeuwen