Indiase goeroe krijgt twintig jaar cel

In Rohtak, waar Gurmeet Ram Rahim Singh vastzit, braken vrijdag grote rellen uit toen de goeroe schuldig werd bevonden.

De Indiase goeroe Gurmeet Ram Rahim Singh bijde presentatie van een van zijn films Fot Str/EPA

De populaire Indiase goeroe Gurmeet Ram Rahim Singh is veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar, dat heeft de rechtbank in de Indiase provincie Haryana maandag besloten, meldt Reuters op basis van een verklaring van de Indiase federale politie. De veroordeling bestaat uit twee opeenvolgende straffen van ieder tien jaar. Singh werd afgelopen vrijdag schuldig bevonden aan de verkrachting van twee van zijn volgers in 2002.

Vrijdag barstten na de rechtszaak enorme demonstraties los in steden in de noordelijke provincies Punjab en Haryana waarbij 38 mensen omkwamen en honderden gewond raakten. Tienduizenden volgers staken overheidsgebouwen in de brand, vernielden busstations en benzinestations en de politie en aanwezige pers.

Lees ook: Tientallen doden bij protesten na veroordeling Indiase goeroe

Om te voorkomen dat de volgers van de goeroe maandag opnieuw in groten getale in opstand komen zijn verschillende maatregelen genomen. Het mobiele internet netwerk is afgesloten, er rijden geen treinen en bussen naar Rohtak en er is een avondklok ingesteld, meldt Reuters. In de stad waar de goeroe sinds vrijdag gevangen zit, zijn in de omgeving sommige scholen en kantoren gesloten. De gevangenis waar Singh zit opgesloten en de zitting plaatsvindt, wordt beschermd door overheidstroepen.

Wegafsluitingen in Rohtak bij de gevangenis waar de goeroe zit opgesloten. Foto Str/EPA

Politieke invloed

De groep van Singh, Dera Sacha Sauda, wordt gezien als een quasi religieuze sekte en zet zich in tegen armoede. De sociale en spirituele groep heeft naar eigen zeggen 50 miljoen volgers. Dit soort sektes zijn in India heel populair en hebben grote invloed in het land.

De goeroe speelde in verschillende films en staat bekend om zijn voorliefde voor glimmende juwelen. Hij raakte eerder in opspraak toen hij begin deze eeuw beschuldigd werd van moord en het aanzetten tot castratie bij zijn mannelijke volgers. Daar werd hij niet voor veroordeeld.

Correctie 28 augustus 2017. In een eerdere versie van dit bericht werd vermeld dat Gurmeet Ram Rahim Singh veroordeeld is tot tien jaar gevangenisstraf. Het blijkt te gaan om twee straffen van ieder tien jaar.

    • Sophie van Oostvoorn