Gezellig naar de bios voor ’n nachtgevecht

Boksen

Floyd Mayweather won de ‘Money Fight’. Ook in Nederlandse pubs, sportcafés en bioscopen waren ze er getuige van.

Floyd Mayweather deelt in zijn laatste gevecht een rake klap uit met zijn linkervuist. In de tiende ronde maakte de scheidsrechter een einde aan het gevecht. De Amerikaan won op technisch knock-out.
Floyd Mayweather deelt in zijn laatste gevecht een rake klap uit met zijn linkervuist. In de tiende ronde maakte de scheidsrechter een einde aan het gevecht. De Amerikaan won op technisch knock-out. Foto Mark J. Rebilas/Reuters

Het echtpaar Billy en Marina Valentina heeft een uitje gemaakt van de ‘wedstrijd van de eeuw’ in Las Vegas. Hij strak in pak, zij op hakken, midden in de nacht in een bioscoopzaal in hartje Rotterdam waar ze het gevecht met enkele honderden anderen live op een groot scherm volgen. „De kinderen zijn lekker thuis”, zegt Billy. „Wij maken er een lange nacht van.”

De show in de boksring in Las Vegas eindigt zondagochtend vroeg niet verrassend, maar duurt verrassend lang. Tien rondes houdt de Ierse wereldkampioen MMA (mixed martial arts, gemengde vechtsporten) Conor McGregor zich staande tegen oud-wereldkampioen boksen Floyd Mayweather. Dan maakt de scheidsrechter een einde aan het gehypete spektakel: de Amerikaan Mayweather wint met een technische knock-out.

Alleen al in de Verenigde Staten is vooraf gerekend op vijftig miljoen betalende tv-kijkers. In Nederland wordt het gevecht via FOX Sports live uitgezonden in pubs, sportcafés en ruim twintig grotendeels uitverkochte bioscoopzalen, van Alkmaar tot Den Bosch. Zoals in Pathé Schouwburgplein in Rotterdam, waar toeschouwers de nacht doorhalen óf midden in de nacht zijn opgestaan om het boksgala van drie tot zeven te zien.

Popcorn en tortillachips

In de foyer staat een boksring waarin bezoekers selfies kunnen maken. Presentator Ray Martin zingt nachtclubliedjes om het ‘Las Vegas-gehalte’ te verhogen en prijst de hotdogs aan.

Nachtbrakers doden de tijd tot de bokswedstrijd met de voorwedstrijden, popcorn en tortillachips en een potje MMA-vechten op de spelcomputer. Speciale gasten zijn meervoudig wereldkampioen kickboksen Ilonka Elmont en oud-wereldkampioen boksen Don Diego Poeder.

Billy en Marina Valentina dragen beiden een speldje van de Ierse vlag. „McGregor is de Ibrahimovic van de vechtsport”, zegt Billy. „Superzelfverzekerd: als hij winst voorspelt, komt het uit. En McGregor vecht met links, daar heeft Floyd altijd moeite mee.”

Vooraf kan niemand goed voorspellen hoe de wedstrijd gaat verlopen. Mayweather kan zijn vijftigste wedstrijd op rij winnen, maar is inmiddels veertig jaar en in 2015 met pensioen gegaan als bokser die in vijf verschillende gewichtsklassen wereldtitels behaalde.

McGregor, een oud-loodgieter uit Dublin, is elf jaar jonger en wereldkampioen in een mix van onder meer karate, worstelen en kickboksen. Hij vecht zijn allereerste bokswedstrijd.

McGregor tegen Mayweather is in Hollywoord-termen Batman versus Superman: een ‘freak fight’ tussen twee ongelijke grootheden.

Om het gevecht hangt ook wat raciale spanning, zo kort na het geweld bij de extreem-rechtse betogingen van twee weken geleden in Charlottesville. McGregor schoffeert zijn donkere tegenstander eerder met de opmerking „Dance for me, boy”, Mayweather zegt dat hij vecht voor „alle zwarten”. De stoerdoenerij voor de camera’s is allemaal onderdeel van de show.

Beide vechters verdienen véél geld met de wedstrijd. De opbrengst van de Money Fight is geraamd op 700 miljoen dollar (587 miljoen euro), afhankelijk van het aantal betalende tv-kijkers. De boksers zouden zo’n 300 miljoen dollar (252 miljoen dollar) krijgen, waarvan naar schatting driekwart voor Mayweather is.

De even van zijn pensioen teruggekeerde wereldkampioen kan het geld goed gebruiken. Mayweather, in het verleden veroordeeld voor huiselijk geweld, zou een belastingschuld van mogelijk 30 miljoen dollar hebben. „Hij kan niet eens een pak betalen”, sneerde McGregor over Mayweather (in trainingspak) tijdens een internationale perstour.

In Las Vegas verrast Mayweather het publiek bij binnenkomst met een soort Darth Vader-outfit. Dat McGregor geen bokser is, is al in de eerste ronde te zien. Wat houterig beweegt hij door de ring, in het heetst van de strijd probeert hij een halve beenklem en lijkt hij vergeten dat timmeren op het achterhoofd niet mag bij boksen. „Hij zit maar wat te kloten”, lacht een bezoeker in Pathé.

Maar met zijn gestrekte rechterarm houdt de Ier Mayweather steeds op afstand, terwijl hij met zijn beruchte linkervuist punten blijft maken. Tot ver in de wedstrijd blijft de Amerikaan licht incasseren en lijkt McGregor toch een kans op de overwinning te maken.

Mayweather herpakt zich, dwingt McGregor halverwege de wedstrijd achteruit en versuft hem met een paar frontale tikken. De MMA-vechter is zoveel rondes niet gewend, geeft zijn dekking op en na ruim een half uur is het gedaan met hem.

‘Een stunt’

Na de laatste bel gaat in Rotterdam de hele bioscoopzaal los en wordt er geklapt, gejoeld en gefilmd. Het ontspannen sfeertje slaat even om als twee bezoekers elkaar in het gangpad aanvliegen – waarbij Don Diego Poeder een van de twee vechtersbazen in bedwang houdt.

„Mooie wedstrijd”, is even later Poeders commentaar op de Money Fight. „Maar dit is geen boksen. Je moet dit gewoon zien als stunt. Dit is puur om geld te maken. Perfect uitgevoerd”, aldus Poeder.

Mayweather viert na zijn vijftigste wedstrijd bij de profs zijn vijftigste overwinning: een record in het boksen. Tot zaterdag deelde hij zijn ongeslagen reeks van 49 overwinningen met zijn landgenoot Rocky Marciano, de zwaargewicht die tussen 1947 en 1955 al zijn partijen won.

„De hele wereld kijkt vannacht, als iemand in slaap is gevallen moet het per ongeluk zijn”, zegt kickbokskampioen Ilonka Elmont. „Voor de vechtsport is dit super. En al dat prijzengeld – daarvoor wil ik ook wel een pak slaag krijgen. Voor minder ook.”

    • Eppo König