EU-staten maken asielafspraken met Tsjaad en Niger

Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje willen dat de VN in de twee Afrikaanse landen gaat beoordelen of de migranten legitiem aanspraak kunnen maken op asiel.

De Tsjadische president Idriss Deby Itno, de Franse president Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Spaanse premier Mariano Rajoy, maandag op een persconferentie in Parijs.
De Tsjadische president Idriss Deby Itno, de Franse president Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Spaanse premier Mariano Rajoy, maandag op een persconferentie in Parijs. Foto Yoan Valat/EPA

Frankrijk, Italië, Spanje en Duitsland hebben maandag in Parijs met Tsjaad en Niger afspraken gemaakt over plannen die de illegale mensensmokkel vanuit Afrika naar Europa moeten inperken. Dat meldt persbureau Reuters. Ook Libië, waarvandaan veel migranten de oversteek wagen, doet mee aan het akkoord.

Het is de bedoeling dat inwoners van Niger en Tsjaad die naar een van de vier deelnemende EU-staten willen, zich voortaan in eigen land met hun wens bij de Verenigde Naties (VN) kunnen melden. De VN moeten dan bepalen of een migrant een legitieme reden heeft om naar Europa te gaan. Als dat zo is, kan een asielprocedure worden gestart. De migrant hoeft dan niet meer zijn toevlucht te zoeken tot mensensmokkelaars.

2.400 doden

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie hebben dit jaar al 120.000 mensen over zee Europa bereikt. Het overgrote deel van hen stak vanuit Afrika de Middellandse Zee over. Meer dan 2.400 migranten overleefden de overtocht niet, vaak doordat hun krakkemikkige bootjes zonken.

De Franse president Emmanuel Macron is gastheer van de top waarop de afspraken zijn gemaakt. Hij benadrukt het belang van samenwerking om een oplossing te vinden voor de migratiecrisis. Zijn collega-staatshoofd uit Duitsland Angela Merkel zei dat haar regering bereid is meer geld uit te geven om de illegale migratiestroom te beperken. “Als we mensensmokkelaars willen tegenhouden, is ontwikkelingshulp de enige manier om dat te doen”, zei Merkel.

Afgelopen maand staakten verschillende internationale hulporganisaties hun reddingswerkzaamheden op de Middellandse Zee. De Libische kustwacht had zich dreigend opgesteld tegenover schepen van ngo’s als Artsen zonder Grenzen en Save the Children. Een enkele keer werden er zelfs waarschuwingsschoten gelost.

Lees ook: Een omstreden taxidienst voor migranten

Dat deed de kustwacht omdat zowel Libië als Italië niet blij zijn met de werkzaamheden van de hulporganisaties. Die zouden een feite een taxidienst hebben opgezet, en daarmee de mensensmokkelaars stimuleren hun ‘klanten’ op nog gammelere bootjes te zetten. De migranten worden tenslotte toch wel opgepikt en naar Italië gebracht.

Ook de Italianen patrouilleren sinds begin deze maand in de Libische territoriale wateren. Migranten die ze uit zee halen, worden teruggebracht naar Libië. Italië hoopt een illegale oversteek zo onaantrekkelijker te maken.