Duitse verpleger verdacht van nog eens 84 moorden

Niels Högel werd al veroordeeld voor twee moorden. De zaak blijkt echter van veel grotere omvang.

Niels Högel in de rechtszaal in 2014. Foto Ingo Wagner/EPA

De Duitse verpleger Niels Högel wordt verdacht van de moord op nog eens 84 patiënten tussen 2000 en 2005. Dat melden Duitse media maandag. Het zou gaan om de grootste moordzaak in Duitsland sinds de Tweede Wereldoorlog. Mogelijk is Högel verantwoordelijk voor nóg meer doden: veel lichamen werden gecremeerd en kunnen dus niet worden onderzocht.

De afgelopen drie jaar deed een speciale politiecommissie onderzoek naar de moorden, die plaatsvonden in klinieken in de plaatsen Delmenhorst en Oldenburg in de Duitse deelstaat Nedersaksen. De 40-jarige Högel werd in 2015 al tot een levenslange celstraf veroordeeld voor twee moorden en drie pogingen tot moord in Oldenburg. Later werd door onderzoekers aangenomen dat Högel verantwoordelijk was voor nog eens 37 doden in het ziekenhuis in Delmenhorst en zes in Oldenburg. Högel bekende zijn slachtoffers met injecties om het leven te hebben gebracht.

Lees ook: Duitse horrorverpleger doodde mogelijk meer patiënten

Onderzoek

De politie analyseerde de afgelopen jaren honderden patiëntendossiers en groef meer dan honderd lijken op voor onderzoek. Tijdens een persconferentie maandag maakte de politie bekend dat de 84 moorden “zeker het werk waren van Niels Högel”.

Högel injecteerde patiënten met een middel dat het hart stillegde. Vervolgens probeerde hij de patiënten weer tot leven te wekken en zo bij zijn collega’s in aanzien te stijgen. Velen overleefden de injecties niet.

Volgens de politie hadden veel moorden voorkomen kunnen worden omdat de Oldenburg-kliniek wist van de afwijkende gegevens. Twee artsen en het afdelingshoofd zullen zich voor de rechtbank moeten verantwoorden.

    • Etienne Verschuren