Doe-het-zelfketens

‘Gamma en Karwei mogelijk in de verkoop’

Grootaandeelhouder CRH overweegt om zijn belang in Intergamma, het Nederlandse moederbedrijf van Gamma en Karwei, te verkopen. Het Ierse bouwmaterialenconcern zou aan de verkoop zo’n 150 miljoen euro kunnen overhouden. Dat schrijft de Britse krant The Sunday Times.

CRH heeft volgens de krant zijn betrokkenheid bij Intergamma de afgelopen tijd geanalyseerd. De belangrijkste overweging om na te denken over een verkoop zou de ingewikkelde eigendomsstructuur van Intergamma zijn.

Het aan de beurs van Londen genoteerde CRH is met een belang van 49 procent de grootste aandeelhouder. Individuele winkeleigenaren hebben samen een belang van 43 procent. De overige aandelen zijn in handen van het bestuur en van de Franse doe-het-zelfketen Bricorama.

In België, waar Intergamma ook bouwwinkels heeft, maakten media begin deze maand al melding van onvrede bij CRH. Volgens de Belgische zakenkrant De Tijd stelde de directie van Intergamma voor dat Intergamma de aandelen in CRH en de winkels zou overnemen voor 140 miljoen euro. Maar de plannen van de directie van Intergamma om meer zeggenschap te krijgen stuitten op verzet. De andere aandeelhouders kwamen er niet uit.

CRH is het grootste bedrijf van Ierland. Het kocht zich in 2003 voor 646 miljoen euro in bij Intergamma. Onder Intergamma vallen 165 Gamma’s en 136 Karwei-bouwmarkten in Nederland en 85 Gamma-vestigingen in België. (ANP/NRC)