BNNVARA zendt film van GroenLinks over Jesse Klaver toch niet uit

BNNVARA zendt de documentaire Jesse over GroenLinks-leider Jesse Klaver niet uit, na ophef over de journalistieke onafhankelijkheid van de film. Dat bevestigt BNNVARA.

De film kon op veel kritiek rekenen nog voordat die op televisie was geweest. De maker van de documentaire, Joey Boink, was in dienst bij GroenLinks als ‘beeldvoerder’ toen hij het materiaal voor de film schoot. BNNVARA stelde een aantal voorwaarden aan Boink om een lange reclamespot voor Klaver te voorkomen. Zo moest al het materiaal gebruikt kunnen worden en moest Boink in de film volledige openheid tonen over zijn eigen rol in de campagne.

In een verklaring zegt de omroep dat er „over de onafhankelijkheid van BNNVARA en de NPO geen enkele twijfel mag bestaan”. In een reactie zegt Boink de beslissing om de documentaire te schrappen „opvallend” te vinden. „Er is in de afgelopen week niets veranderd ten opzichte van het moment dat we de afspraken over de documentaire maakten.”

GroenLinks vindt het besluit van BNNVARA vooral jammer, zegt een woordvoerder: „BNNVARA heeft zelf opdracht gegeven voor het maken van deze documentaire, dus het is opmerkelijk dat ze nu besluiten de film toch niet uit te zenden.”

Wat er nu met de film gebeurt, weet Boink niet. De voorpremière van de film die BNNVARA samen met de producent en GroenLinks organiseerde, gaat volgens Boink niet door: „BNNVARA mag de film voor altijd in een kluis stoppen, want we hebben de rechten afgestaan.”