Armeense kinderen Lily en Howick terecht

Hun moeder werd twee weken geleden naar Armenië uitgezet. Haar kinderen zaten toen al ondergedoken.

Kinderen protesteren tegen het uitzetten van Lily en Howick. Foto Alexander Schippers/ANP

De Armeense kinderen Lily en Howick, die waren ondergedoken om uitzetting te voorkomen, zijn gevonden. Ze zijn ondergebracht op een veilig adres, meldt persbureau ANP maandag. De jeugdbeschermingsinstelling Nidos heeft van de rechter de voogdij over de kinderen gekregen.

Nidos gaat nu bekijken of de kinderen alsnog moeten worden uitgezet, of dat ze beter in Nederland kunnen blijven. De rechter moet daar uiteindelijk over beslissen. Een woordvoerder van Nidos laat aan ANP weten dat de kinderen het ‘naar omstandigheden goed maken’.

“De kinderen verkeren in goede gezondheid. De komende periode zal onderzocht worden wat er verder met hen moet gebeuren. Alle opties liggen open. We laten de kinderen eerst tot rust komen.”

Twee weken geleden werd de moeder van Lily en Howick het land uitgezet naar Armenië. Zij had om een uitzetverbod gevraagd, omdat ze in geval van deportatie mogelijk van haar kinderen zou worden gescheiden. De bestuursrechter in Utrecht besloot dat de uitzetting mocht doorgaan. Een week voor het zover was, bracht ze haar kinderen onder op een geheime plek, zodat zij niet uitgezet konden worden.

Lees ook: Soms kan een kindertraan de harde regels breken

Het gezin woonde sinds negen jaar in Nederland. Volgens actiegroep Defence for Children zijn de kinderen in Rusland geboren en nog nooit in Armenië geweest. Lily en Howick kwamen niet in aanmerking voor de kinderpardonregeling. Hun moeder heeft in het verleden meerdere keren tevergeefs een asielaanvraag gedaan.

Ophef

De dreigende uitzetting van het gezin zorgde voor een hoop ophef. In Amersfoort demonstreerden honderden mensen, onder wie klasgenootjes van Lily en Howick, die vonden dat de kinderen Nederland niet uitgezet mogen worden. Ook Defence for Children voerde actie tegen de deportatie.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) zei na de uitwijzing van de moeder dat ze “zelf de afweging had gemaakt niet samen met haar kinderen te vertrekken”. Volgens Dijkhoff had de moeder na elk afgewezen asielverzoek te horen gekregen dat ze na afwijzing niet meer in Nederland mocht blijven.

    • Vincent Sondermeijer