31 maanden cel voor Nederlandse G20-relschopper

De 21-jarige man gooide stenen naar de Hamburgse politie tijdens de G20-top op 6 en 7 juli.

Beeld van de demonstraties in Hamburg. De man centraal op de foto is niet de veroordeelde Nederlander.
Beeld van de demonstraties in Hamburg. De man centraal op de foto is niet de veroordeelde Nederlander. Foto Massimo Percossi/EPA

Een 21-jarige Nederlander is in Duitsland veroordeeld tot een celstraf van twee jaar en zeven maanden. De man werd veroordeeld omdat hij zich tijdens ongeregeldheden rond de G20-top in Hamburg misdroeg. Hij is veroordeeld voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel en landvredebreuk. Ook verzette hij zich tegen zijn arrestatie, zo meldt persbureau ANP.

De demonstratie ‘Welcome to Hell’ ontaardde op 6 juli in een clash tussen de politie en demonstranten. De gehele top was het onrustig tussen linkse activisten en agenten. Verschillende auto’s werden in brand gestoken. Ook werden verscheidene winkels geplunderd. In totaal raakten 476 politiemensen gewond en werden 411 aanhoudingen verricht. De economische schade wordt door Duitse verzekeraars geschat op zo’n 12 miljoen euro.

Lees ook: Deze linkse wijk was vannacht het toneel van plunderingen, brandstichting en geweld

Tegen in totaal 109 verdachten heeft het Duitse OM in Hamburg een aanklacht opgesteld. Maandag stonden de eerste demonstranten voor de rechter, waaronder de 21-jarige uit Amsterdam. Terwijl de officier van justitie 21 maanden cel had geëist tegen de Nederlander, kwam de rechter tot een zwaarder oordeel uit en stuurde de man 31 maanden de cel in.

Volgens ANP is de man niet de enige Nederlander die voor de strafrechter moet verschijnen in Duitsland. Ook een 33-jarige man uit Nijmegen moet zich verantwoorden voor zijn gedrag rond de demonstratie. Hij wordt beschuldigd van het gooien van flessen en stenen naar de politie.

    • Jorg Leijten