Nederland wint EK hockey na dubbelslag tegen België

EK Hockey De Nederlandse vrouwen en mannen werden in Amstelveen beide Europees kampioen, allebei na een finale tegen België.

Foto ANP

Het werd dus toch weer één groot Oranjefeest in het Amstelveense Wagener stadion. Zowel de Nederlandse mannen als de vrouwen wonnen afgelopen weekeinde het EK, beide keren na een finale tegen België.

De vrouwenploeg van bondscoach Alyson Annan won zaterdagavond afgetekend met 3-0 van de Red Panthers, die voor het eerst een grote finale speelden. Bij de mannen was er zondagmiddag beduidend meer spanning. Nadat de Belgen een 2-0 voorsprong hadden genomen begon Nederland in het stampvolle stadion aan een opmerkelijke inhaalrace, die leidde tot een verdiende zege: 4-2.

Die uitslag gold als een verrassing: België had Nederland eerder in de week in het groepsduel met 0-5 vernederd.

De opmars van de Belgen

Het EK in Amstelveen bevestigde nog eens de internationale opmars van België als hockeynatie, een ontwikkeling die al enkele jaren gaande is. Met de inzet van veel Nederlandse hockeytrainers en –bestuurders, is België de afgelopen jaren steeds meer een hockeyland geworden. De Nederlandse oud-bondcoach Bert Wentink werkte in relatieve stilte jarenlang aan een topsportstructuur bij de Belgische hockeybond en de nationale ploegen.

Marc Lammers, oud-bondscoach van de Nederlandse vrouwen, was van 2012 tot 2014 coach van de Belgische hockeymannen. Oud-international Jeroen Delmee was al actief bij de Belgische bond en was na Lammers een jaar coach van de mannen. En ook Niels Thijssen, de huidige coach van de Belgische hockeyvrouwen, is een Nederlander.

Vijf procent kans

De coach van de Red Panthers was voorafgaand aan de halve finale tegen Duitsland nog duidelijk over de verhoudingen tussen zijn ploeg en de Nederlandse hockeyvrouwen. Hoewel de ploeg slechts met 1-0 van Oranje had verloren in de poulefase, gaf Thijssen België twee procent kans om te winnen als ze elkaar nog eens zouden treffen. Hij deed dat niet om zich in een underdog-positie te manoeuvreren, maar uit pure realiteitszin.

Dat kwam overeen met het spelbeeld, zaterdag. Nederland was continu de bovenliggende partij en won met 3-0. De blijdschap bij de Belgische vrouwen over het zilver, na afloop, gaf aan hoe de verhoudingen zijn.

Lees ook: De heilige grond van het Nederlandse hockey

Verschillen bij de mannen veel kleiner

Bij de mannen zijn de verschillen veel kleiner. Dat werd voor Nederland pijnlijk duidelijk na de 5-0 in de groepsfase.

De prestaties van de Red Lions komen niet uit de lucht vallen. Op de Spelen van Beijing (2008) werd de ploeg negende, in Londen (2012) vijfde en in Rio (2016) tweede.

De EK-finale van zondag leek een herhaling te worden van de eerder afstraffing van Nederland. België was veel efficiënter en kwam op 0-2 voorsprong. Ditmaal wist Nederland de achterstand weg te poetsen en de Europese titel van 2015 (Londen) te prolongeren. Het was voor het eerst dat de Nederlandse ploegen tegelijk een Europese titel veroveren bij een dubbel-EK.