Marcel Keizer weet: één vonk en de boel kan ontploffen bij Ajax

Eredivisie

Na Telstar, Cambuur en Emmen leek Marcel Keizer niet voorbestemd om coach van Ajax te worden. Oud-collega’s denken daar anders over.

Ajax-trainer Marcel Keizer Foto ANP

Nog voordat Marcel Keizer de langste spelerstrap van Nederland afdaalde en zijn tweede competitiezege als trainer van Ajax tegemoet ging, benadrukten drie oude bekenden van hem dat ze veel vertrouwen in hem hebben, dat de voetbalwereld geduld moet tonen en dat hij zeker wel geschikt is voor een van de meest prestigieuze banen in het Nederlandse voetballandschap.

„Omdat hij daar de kwaliteiten voor heeft”, zegt Pieter de Waard, algemeen directeur van Telstar, waar Keizer van 2012 tot 2014 hoofdtrainer was. „Ik herinner me vooral dat hij een trainer is waarmee de hele selectie wegliep. Niet alleen nummer 1 tot en met 11, met wie elke trainer bevriend is, maar vooral ook nummer 11 tot en met 23.”

Beter materiaal

„Nee, ik was niet verbaasd dat Marcel trainer van Ajax werd”, zegt Wim Beekman, technisch directeur bij FC Emmen, waar Keizer van zomer 2015 tot begin 2016 trainer was. „Hoe beter zijn materiaal is, des te beter komen zijn trainerskwaliteiten uit de verf.”

„De mensen moeten snappen dat dit niet aan Marcel ligt”, meent Gerald van den Belt, die algemeen directeur bij SC Cambuur was toen Keizer in 2014 technisch directeur in Leeuwarden werd. „Marcel kent de voetbalwereld goed genoeg om te weten dat je op sommige factoren invloed hebt en op een hoop ook niet. Hij is momenteel niet te benijden, maar ik vind dat hij er wonderwel positief instaat. Ja, het komt wel goed met hem en Ajax.”

Telstar, Cambuur, Emmen en nogmaals Cambuur: zet deze eerstedivisieclubs op een rij en het is moeilijk voor te stellen dat ze samen het voorportaal vormen van het hoofdtrainerschap bij Ajax. Dat ligt niet aan deze clubs, maar aan de moeilijkheidsgraad van de job in Amsterdam, waar een hoofdtrainer drukbestendig moet zijn en gebaat is bij een groot incasseringsvermogen. Sommigen weerstonden de druk alsof die niet bestond (Frank de Boer, Ronald Koeman), anderen liepen in de kiem van hun carrière een knauw op (Jan Wouters, Danny Blind). Ajax is als een vat buskruit: één vonk en de boel kan ontploffen.

Europese uitschakeling

Nu al heeft Keizer dat ervaren. De uitschakeling in de voorronde van de Champions League was nog overkomelijk, zeker na het drama-Nouri. Tot daaraan toe was de nederlaag bij Heracles Almelo, in de eerste competitieronde. Maar minder vergeeflijk lijkt het historische dieptepunt van donderdagavond, waar door een tweede nederlaag tegen Rosenborg Ajax voor het eerst sinds 1990 geen Europees voetbal speelt.

„Dus ja, het waren wel een paar klotedagen”, zegt Keizer zondag in De Koel, waar zijn ploeg een uitwedstrijd wachtte tegen een ploeg die zowaar drie punten meer had dan Ajax. Toch zijn ze bij het gepromoveerde VVV allang blij als de club zich handhaaft in de eredivisie. De club is maar net op dit niveau berekend. Alles is krap: van de begroting (negen miljoen euro) tot het stadion en de faciliteiten daarbinnen en -buiten. Op enkele millimeters afstand van elkaar staan de bussen van de vijfhonderd Ajax-fans tegen het stadion geparkeerd. De rijen voor de bierkraam lijken eindeloos.

Interview met VVV-voorzitter Hai Berden: ‘Wij willen een cultclub zijn’

De uitwedstrijd van Ajax wordt nog eens bemoeilijkt door het kunstgras in de Koel. Het veld wordt voor de aftrap nog besproeid, maar door de hoge temperaturen is het water zo weer verdampt en glijdt de bal al snel weer rond als een nat zuurtje. Het spel van Ajax is des te stroperiger. De ploeg voetbalt zo moeizaam dat een volgende tegenslag niet is uit te sluiten. Nog steeds lijkt Ajax daarom baat te hebben bij de komst van enkele versterkingen, na het vertrek van smaakmakers als Davy Klaassen en Davinson Sanchez.

Niet klagen

Toch zal Keizer niet snel klagen over gebrekkige transfers, denken de mannen die met hem werkten in de eerste divisie. Telstar-directeur Pieter de Waard: „Zijn grootste tegenslag was het vertrek van twee bepalende spelers, op de laatste dag van de transfermarkt in 2013. De één was een razendsnelle vleugelspeler, de ander een ideale twaalfde man. Het budget bij ons lag in die tijd erg laag. Door de crisis in het land moest Keizer het met vier ton minder doen dan de meeste coaches bij Telstar. Hij heeft echt wel een paar keer driftig in mijn kantoor gezeten, maar hij deed het ermee. Natuurlijk, de situatie bij Ajax is complexer, maar in wezen is heel de voetbalwereld complex.’’

Bij Cambuur verving Keizer Henk de Jong in februari 2015 en kreeg hij de taak om de club in de resterende duels voor de eredivisie te behouden. „Van de pakweg twaalf duels weet je dat je er sowieso zeven of acht verliest”, zegt directeur Van den Belt over die periode. „Stond hij met 2-1 voor bij De Graafschap, maakt de keeper een blunder. Voor hem was dat frustrerend, maar hij weet dat dat bij voetbal hoort. Toch heeft het hem bij Ajax wel erg tegen gezeten, met Nouri en later een defensie die met het vertrek van Sanchez wordt ontmanteld. Vergeleken met Bosz heeft hij een wel erg jonge ploeg. In deze beslissende fase van zijn carrière zal het niet makkelijk worden de boel op de rit te krijgen.”

Stroperig kunstgras

Toch weigert Keizer excuses op te voeren voor tegenvallende prestaties. Noch in Almelo, Nice en Trondheim voerde hij argumenten op die in een gehard medialandschap als drogredenen kunnen worden bestempeld. In Venlo zou hij het kunstgras de schuld kunnen geven van een onaantrekkelijke wedstrijd, maar Keizer vindt gewoon dat zijn spelers niet goed genoeg hebben gespeeld, ondanks de 2-0 overwinning.

„De eerste helft was heel slecht. De tweede helft hebben we op twee momenten beslist en pakte de inbreng van Klaas-Jan Huntelaar en Neres goed uit. Natuurlijk ben ik blij met de zege, zeker gezien de situatie, maar overall gezien hebben we niet goed gespeeld.”

De komende weken hoopt Keizer uit te vinden hoe hij Klaas-Jan Huntelaar moet inpassen in de basisopstelling. Niet in plaats van Kasper Dolberg, maar naast Dolberg. „De vraag is in welke formatie dat dan gaat gebeuren. We zijn nog steeds zoekende naar de goede formule die we week in, week uit kunnen hanteren. Deze zege is mooi, maar het is niet zo dat we nu in de kleedkamer de polonaise hebben gelopen.”

Die onverstoorbaarheid is typisch Keizer, meent Gerald van den Belt. „Hij laat zich niet snel van de wijs brengen. Dat is zijn kracht.”

    • Fabian van der Poll