Hockeymannen na uitmuntende tweede helft Europees kampioen

Oranje won in een meeslepende finale met 4-2 van België. Bij rust stonden de mannen nog met 0-2 achter.

Mirco Pruyser nadat hij de 2-2 heeft gescoord in de wedstrijd tegen België tijdens de finale van het Europees kampioenschap hockey. Foto: Sander Koning/ANP

In navolging van de hockeyvrouwen zijn ook de hockeymannen Europees kampioen geworden in het Wagener Stadion van Amstelveen. Oranje versloeg België in de finale met 4-2, terwijl het in de rust nog tegen een 0-2 achterstand aankeek. Eerder dit toernooi trakteerden de Belgen Nederland nog op een historische nederlaag (5-0).

Ook in de finale leken de Belgen in eerste instantie veel effectiever. België kwam in de 7e minuut op voorsprong uit een door Tom Boon benutte strafcorner. Net toen Oranje wat beter in de wedstrijd leek te komen kwamen de Belgen vlak voor rust via Cedric Charlier op 2-0.

In de tweede helft vond Nederland in de 41e minuut aansluiting door een treffer van Robert Kemperman. Aan het eind van het derde kwart zorgde Mirco Pruyser uit een strafcorner voor de 2-2 en was de wedstrijd volledig gekanteld.

Twitter avatar oranjehockey OranjeHockey 🇳🇱 BEL 2 - 2 NED Pruijser scores the equaliser #EHC2017 https://t.co/hQv9Cis8Xy

In de 50e minuut was het opnieuw raak uit een strafcorner. Mink van der Weerden zorgde voor de bevrijdende 3-2 en vlak voor tijd maakte Pruyser ook nog de 4-2. Pruyser werd met zes goals topscorer van dit EK.

Hij reageerde tegenover ANP uitermate trots op de titel en de ijzersterke terugkeer in de tweede helft:

“Beter kun je het niet hebben [...] Het mooiste vond ik de veerkracht die we na de ruststand van 0-2 hebben getoond. We bleven er gezamenlijk in geloven. Die beleving bij ons vond ik prachtig om mee te maken.”

De Argentijnse bondscoach Max Caldas was in tranen na de titel voor Oranje. “Om te janken”, zei hij tegen de NOS, om daarna te vervolgen:

“Wij waren overduidelijk de betere ploeg. We wisten dat dit erin zat, maar moeten nu wel met beide benen op de grond blijven.”

Het is de vijfde Europese titel voor Nederland. Eerder won Oranje de toernooien van 1983, 1987, 2007 en 2015.

Nederland en België speelden al twintig keer eerder tegen elkaar op een groot toernooi en de Belgen wonnen slechts twee keer. Maar dat waren wel de laatste twee wedstrijden voor deze finale: de historische 5-0 in de groepsfase van dit EK en de halve finale van de Olympische Spelen vorig jaar in Rio.

Twitter avatar oranjehockey OranjeHockey 🇳🇱 Oranje verovert zijn 5de Europese titel! 🏆 🏆 🏆 🏆 🏆 https://t.co/wKh8NP2zyC https://t.co/EbmJfoI9jl

Brons voor Engeland

Engeland pakte eerder op de middag het brons door in de strijd om de derde en vierde plaats Duitsland met 4-2 te verslaan. De Engelsen, die in de halve finale verloren van Oranje, namen pas in het laatste kwart afstand van de Duitsers.

Lees ook: Nederlandse hockeyvrouwen Europees kampioen

De hockeyvrouwen wisten gisteren ook al de EK-titel te pakken ten koste van België. De ploeg van bondscoach Alyson Annan won met 3-0 in het toen eveneens uitgelaten Wagener Stadion in Amstelveen. Het is voor het eerst dat zowel de Nederlandse mannen als de vrouwen op hetzelfde EK goud winnen.

    • Arjan Meesterburrie