Feyenoord en PSV gedeeld koploper

PSV versloeg Roda met 2-0. Feyenoord won eerder op de middag nog makkelijker met 5-0 van Willem II, terwijl Utrecht zijn eerste nederlaag leed.

Foto ANP

Ondanks het missen van de nodige kansen had PSV laat op de zondagmiddag geen kind aan Roda JC. De Eindhovenaren wonnen in eigen huis met 2-0, dankzij doelpunten van Jürgen Locadia en Hirving Lozano in de eerste helft.

Daarna verzuimde PSV verder afstand te nemen, hoewel het vooral voor rust nog kans op kans kreeg. In de tweede helft was het allemaal een stuk minder, ondanks goede mogelijkheden voor onder andere invallers Luuk de Jong en Bart Ramselaar. Maar PSV heeft na drie wedstrijden nog altijd de volle buit en is gedeeld koploper.

Met zijn doelpunt werd Lozano de tweede PSV’er in de geschiedenis die in al zijn eerste drie wedstrijden voor de Eindhovenaren wist te scoren.

Na het komende interlandweekend moet PSV op bezoek bij Heerenveen en een week later ontvangen de Eindhovenaren medekoploper Feyenoord.

Ook Feyenoord nog foutloos

Feyenoord heeft zondagmiddag ook de derde wedstrijd van het seizoen in winst omgezet. In de eigen Kuip werd Willem II met 5-0 verslagen. Enige smetten waren het geblesseerd uitvallen van spits Nicolai Jörgensen en verdediger Ridgeciano Haps.

Het grootste deel van het werk werd door de Rotterdammers al voor rust verricht. Door doelpunten van Jens Toornstra (tweemaal), Tony Vilhena en Steven Berghuis stond het na 40 minuten al 4-0 voor de thuisploeg. Een monsterscore leek in de maak, want Willem II had op dat moment helemaal niets in te brengen.

Berghuis en Vilhena vieren de overwinning van Feyenoord. Foto ANP

Dat het slechts 5-0 werd had wellicht te maken met de blessures van twee belangrijke spelers. Linksback Haps viel na 25 minuten uit met een beenblessure en werd vervangen door Miquel Nelom. Na rust moest ook spits Jörgensen geblesseerd achterblijven in de kleedkamer en leek Feyenoord even gas terug te nemen. Wat de Deen mankeert, is nog onduidelijk. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst wist in het vervolg van de wedstrijd nog éénmaal tot scoren te komen. Jean-Paul Boëtius benutte een strafschop.

VVV - Ajax: 0-2

Na een weinig verheffende eerste helft, won Ajax na rust uiteindelijk toch nog relatief makkelijk uit bij VVV: 0-2. Grote man bij de Amsterdammers was Donny van de Beek met een goal en een assist.

In de eerste helft leek een nieuwe blamage voor Ajax in de maak. Pas op slag van rust kreeg Younes de eerste serieuze kans op het kunstgras in Venlo, maar hij miste.

De ploeg van Marcel Keizer kwam vervolgens een stuk beter uit de kleedkamer en dat resulteerde in de 55e minuut in de openingstreffer van Donny van de Beek na een perfecte assist van invaller Klaas-Jan Huntelaar. De ervaren spits was al voor rust in de ploeg gekomen voor linksback Mitchell Dijks en gaf de voorhoede van Ajax een flinke impuls.

In de 69e minuut besliste de Braziliaan Neres, een andere invaller, de wedstrijd door een mooie pass van Van de Beek af te ronden. Ajax staat nu op zes punten uit drie wedstrijden. Niet het volle pond, omdat de openingswedstrijd uit bij Heracles verloren ging.

De overwinning brengt weer eventjes wat rust in Amsterdam na de uitschakeling in de Europa League tegen Rosenborg en met volgende week een interlandweekend op komst. Trainer Keizer kan dan na gaan denken of hij in het vervolg niet met zowel Dolberg als Huntelaar in de spits moet gaan spelen.

Eerste nederlaag voor Utrecht

FC Utrecht was voorafgaand aan deze derde competitieronde nog medekoploper, maar verloor ondanks vele kansen met 2-1 uit bij FC Groningen. Django Warmerdam en Jeroen Drost maakten in de eerste helft de goals voor Groningen. In de tweede helft scoorde Utrecht via Jean-Christophe Bahebeck de enige tegentreffer.

Utrecht had eigenlijk de hele wedstrijd het overwicht, maar Groningen was veel effectiever. Keeper Sergio Padt werd dankzij zijn vele reddingen uitgeroepen tot man van de wedstrijd voor de thuisploeg.

De Utrechters staan nu op zes punten en Groningen heeft na het eerdere verlies bij Ajax en het gelijkspel tegen Heerenveen vier punten.

    • Arjan Meesterburrie