Ernstige overstromingen in Houston door Harvey

In enkele uren tijd viel er ruim 355 millimeter neerslag. Harvey zou aan zeker vijf mensen het leven hebben gekost.

Auto's staan vast bij een overstroomd tankstation in Houston. Foto Nick Oxford / Reuters

Door aanhoudende regenval hebben steeds meer delen van Houston last van hevige overstromingen. Zo’n duizend mensen zijn al gered uit hun huizen en geëvacueerd, meldt CNN. De extreme regenval in de Texaanse stad is een gevolg van orkaan Harvey, die inmiddels is afgezwakt tot een tropische storm. Er vielen tot nu toe vijf doden, meldt onder meer The New York Times.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Deze afschuwelijke foto. Het symbool van orkaan Harvey. https://t.co/EADVH1NR7Z

In slechts enkele uren tijd viel er ruim 355 millimeter neerslag in Houston. Dat is een enorme hoeveelheid. In Nederland valt in een heel jaar tijd zo’n 800 millimeter. De rivieren zijn door de overvloedige neerslag buiten hun oevers getreden.

‘Veronderstel niet dat de storm over is’

De komende dagen zal er waarschijnlijk nog eens 500 millimeter regen vallen. Daardoor zullen nog meer delen van de Houston overstromen. De burgemeester van de stad, Sylvester Turner, waarschuwde de inwoners dan ook voorlopig niet de straat op te gaan. Want, zo zei hij zondag op een persconferentie, “veronderstel niet dat de storm nu wel over is”.

Ongeveer 3.000 reservisten zijn opgeroepen om de reddingsdiensten bij te staan bij de evacuatie van mensen in de driehoek Houston, Victoria en Corpus Christi. In Texas zijn 250 (snel)wegen afgesloten door de ongekende hoeveelheden regen.

De gouverneur van Texas Greg Abbott zei dat nu ongeveer 600 vaartuigen, zelfs afkomstig uit de staten Florida en Louisiana, druk doende zijn mensen in veiligheid te brengen. Er worden extra ambulances en mobiele medische eenheden naar Houston gestuurd.

Kwart oliewinning ligt stil door Harvey

President Donald Trump meldde op Twitter dat hij zo snel mogelijk naar Texas wil afreizen.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I will be going to Texas as soon as that trip can be made without causing disruption. The focus must be life and safety.

Update 22.34 uur: Later op de dag maakte het Witte Huis bekend dat Trump op dinsdag Texas zal bezoeken.

Ondertussen ligt ongeveer een kwart van de oliewinning in de Golf van Mexico stil door Harvey, meldt persbureau Reuters. Dat staat gelijk aan 428.568 vaten olie per dag. Ongeveer 26 procent van de gaswinning in het gebied ligt stil.

Gisteren werd al bekend dat Harvey aan ten minste twee personen het leven had gekost. Die twee dodelijke slachtoffers vielen in kustplaatsje Rockport en in Harris County niet ver van Houston. Ondertussen is het dodental dus bijgesteld naar vijf.

    • Niels Posthumus