BNNVARA zendt docu over Jesse Klaver toch niet uit

De film is gemaakt door een campagnemedewerker. Dat kwam de omroep op verwijten te staan rond de journalistieke onafhankelijkheid van de film.

Jesse Klaver op de verkiezingsavond van GroenLinks.
Jesse Klaver op de verkiezingsavond van GroenLinks. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

BNNVARA zal de documentaire Jesse maandag 4 september niet uitzenden, na ophef over de journalistieke onafhankelijkheid van de film. Dat bevestigt de omroep na berichtgeving van ANP. De film is gemaakt door een campagnemedewerker van GroenLinks.

In een verklaring zegt de omroep dat de documentaire onafhankelijk genoeg was, maar: “BNNVARA en NPO kunnen desondanks niet uitsluiten dat er twijfel kan ontstaan rond de journalistieke onafhankelijkheid van de film. Wij menen dat er over de onafhankelijkheid van BNNVARA en de NPO geen enkele twijfel mag bestaan.”

De film over de politieke leider van GroenLinks Jesse Klaver kon op veel kritiek rekenen nog voordat die op tv was geweest. De maker van de documentaire, Joey Boink, was in dienst bij GroenLinks als ‘beeldvoerder’ toen hij het materiaal voor de film schoot. Volgens critici bestond daarom het risico dat de film in feite een lange campagnespot voor Klaver zou zijn.

Lees ook over de film en de kritiek daarop: NPO zendt film over Klaver uit, gemaakt door een campagnemedewerker

In een reactie zegt maker Joey Boink niet boos te zijn op BNNVARA: “Het is hun goed recht te doen met de film wat ze willen, maar het is wel opvallend. Er is in de afgelopen week niets veranderd ten opzichte van het moment dat we de afspraken over de documentaire maakten.”

Hand aan Asscher

Na de mislukte formatiepoging van GroenLinks stapte Boink in mei naar producent Doxy en BNNVARA om van het materiaal dat hij achter de schermen bij GroenLinks had gefilmd een documentaire te maken. GroenLinks stond het materiaal vervolgens af zonder daar geld voor te vragen.

BNNVARA zei eerder in een reactie dat de omroep al langer rondliep met een idee een film te maken over Klaver. Ook zouden er genoeg momenten in de film zitten waarin Klaver niet positief overkwam, zoals het oefenen van het geven van een hand aan Lodewijk Asscher van de PvdA.

Dat Boink bevriend raakte met Klaver tijdens het draaien vond BNNVARA ook geen probleem. Daardoor kon Boink volgens de omroep juist bij persoonlijke momenten met camera aanwezig zijn, zoals de begrafenis van Klavers moeder.

Loondienst

Ook zijn er volgens de omroep een aantal voorwaarden gesteld aan Boink: al het materiaal moest gebruikt kunnen worden en hij moest volledig open zijn over zijn eigen rol in de campagne.

Boink:

“Natuurlijk heb ik wel voelen aankomen dat er kritiek van sommige mensen zou komen, maar ik had nooit gedacht dat hij niet zou worden uitgezonden. Het is geen promotiefilm en dat zou het nooit worden. Ik zou zeggen: had eerst maar de uitzending afgewacht.”

Op Radio 1 reageerde algemeen directeur Gerard Timmer van BNNVARA op het besluit. Volgens hem waren de afspraken om de onafhankelijkheid te waarborgen duidelijk en helder: “Op één punt kan je zeggen dat het ingewikkelder wordt. De maker was op het moment van draaien in loondienst van GroenLinks. Heb je dan alles gedraaid wat een onafhankelijke ploeg ook zou draaien? Dat roept onbedoelde twijfel op, die we niet willen over onze integriteit en journalistieke onafhankelijkheid.”

Timmer zei ook tot deze week niet op de hoogte te zijn geweest van de precieze voorwaarden die met Joey Boink zijn afgesproken. Dat is volgens hem niet zijn taak als directeur.

Kluis

GroenLinks vindt het besluit van BNNVARA vooral jammer, zegt een woordvoerder: “BNNVARA heeft zelf opdracht gegeven voor het maken van deze documentaire, dus het is opmerkelijk dat ze nu besluiten de film toch niet uit te zenden. Het is jammer voor iedereen die nieuwsgierig is geworden en graag de film had willen zien, dat hij niet wordt uitgezonden.”

Wat er nu met de film gebeurt, weet Boink niet. De voorpremière van de film die BNNVARA samen met de producent en GroenLinks organiseerder, gaat volgens Boink niet door: “BNNVARA mag de film voor altijd in een kluis stoppen, want we hebben de rechten afgestaan.”