Chairman Hai Berden of VVV Venlo

Foto Tom Bode

Interview

VVV Venlo wil een cultclub zijn

Hai Berden, voorzitter VVV-Venlo Kleine profclubs strijden een ongelijke strijd tegen de topclubs, vindt VVV-voorzitter Hai Berden. De kloof binnen de eredivisie wordt steeds groter.

Toen VVV-voorzitter Hai Berden dertig jaar geleden riep dat hij de zee naar Venlo zou halen, dachten mensen dat hij gek geworden was. Hoe dan?

Nou, zo: via vrachtwagens die met containers pendelden tussen Limburg en de havens van Zeebrugge, Antwerpen en Rotterdam. ’s Nachts rijden, overdag elders lossen. Na vrachtwagens kwamen treinen, na treinen volgden schepen. Japanse granulaten naar Duitsland, Nederlandse champignons naar de VS. Alsof hij een spinnenweb over de wereld heeft gespannen, zo knoopte Berden de transportketen aan elkaar.

Allemaal vanuit Noord-Limburg, waar de oprichter van Seacon in zijn kantoor benadrukt hoe die uitspraak van toen moest worden geïnterpreteerd: figuurlijk dus. Want hij bracht Venlo geen zout water, maar wel de economische voorspoed die gepaard ging met containertransport over zee. 750 man personeel, een jaaromzet van 178 miljoen euro (2016) en een vermogen van meer dan veertig miljoen euro bedraagt. Kortom, missie geslaagd.

Lobbyen voor nieuw stadion

Veel wisselender verloopt die andere missie in zijn leven: VVV. Ja, sportief gaat het uitstekend. De club promoveerde na vier jaar uit de eerste divisie, opende het eredivisieseizoen met twee zeges en hoopt zondag op het eigen kunstgras te stunten tegen Ajax. „Dat kunstgras ligt er noodgedwongen”, zegt Berden, inhakend op de landelijke discussie. „Er is hier ooit bouwafval in de kuil gestort waardoor de grond onder het veld verdicht is. Het water kon geen kant op. Het veld verzoop.”

Gras of plastic – Berden heeft wel belangrijkere zaken aan zijn hoofd in zijn vijftiende en laatste jaar als voorzitter. Nadat een nieuw stadion aan de Maas na tien jaar lobbyen is verworden tot een vervlogen illusie, hoopt hij dat stadion De Koel kan worden verbouwd en uitgebreid.

„Ik heb mezelf beloofd dat voor het einde van dit seizoen de schop in de grond kan. Anders loop ik hier volgend jaar nog steeds rond en dat wil ik niet.”

VVV huurt dit seizoen Mink Peeters, een talentvolle jeugdspeler van Real Madrid

U bent een man van grote projecten. Stoort het u dat u hier nooit een nieuw stadion van de grond heeft gekregen?

„Ja, dat is frustrerend. Na de eerste renovatie van De Koel in 2003 besefte ik meteen dat er meer nodig was. Anders blijf je knippen, plakken en pleisteren. Zo viel mijn oog op dat kazerneterrein aan de Maas, waar we een multifunctioneel complex wilden bouwen. Om een lang verhaal kort te maken: we spraken van 2006 tot 2016 over een nieuw stadion, maar uiteindelijk is er niks gebeurd. Overheidssteun? Niets. Ja, de gemeente heeft ons twee ton gegeven, maar die hebben we teruggegeven. Wij houden onze hand niet op. Hou die aalmoes maar.”

Jullie mochten op die beoogde locatie maar twaalf duels in de avond spelen.

„Niet eens. Na zeven uur ’s avonds mocht daar helemaal niet gevoetbald worden, tenzij het onder een dak was. Alsof zaalvoetbal een optie was. De gemeente stelde nog een plek op een industrieterrein voor, maar daar wilden wij en onze achterban niets van weten. Wij willen een cultclub zijn. Dan maar in De Koel.”

Je kunt roepen dat je een cultclub bent vanwege een stadion als De Koel, maar je hebt ook een achterban nodig.

Een cultclub?

„Ja, al ben je dat niet zomaar. Je kunt roepen dat je een cultclub bent vanwege een stadion als De Koel en onze spelerstrap, maar je hebt ook een achterban nodig die in voor- en tegenspoed op de tribune zit. Zoals bij NAC. Hier zouden we na de promotie meteen achtduizend seizoenkaarten moeten verkopen, maar dat gebeurt niet. VVV is na de degradatie in 1994 te lang uit de eredivisie geweest, tot 2008. Er bestaat daardoor een generatie supporters die niet meer aan de hand van pa naar VVV is gegaan.”

Was VVV voor hen te min?

„Succes trekt mensen aan. Toen ik in 2001 voorzitter van de stadioncommissie werd, eindigde VVV onderaan in de eerste divisie. Er kwam geen kip, er was geen geld, het voetbal was slecht en het stadion was een drama. Die negatieve spiraal is doorbroken met investeringen in De Koel. Om verder te groeien moet het verouderde stadion opnieuw worden verbouwd. Op voorwaarde dat we de grond kunnen overnemen van de gemeente. Wij gaan niet meer investeren in andermans grond. Dat wil geen financier.”

VVV-Venlo begon het seizoen goed met een overwinning op Sparta.

De verbouwing moet De Koel in Duitse sferen brengen. De nabijheid van Duitsland zal worden gemarkeerd met een staantribune à la de Gelbe Wand van Borussia Dortmund, maar dan kleiner.

„Wist je dat hier verderop de Tweede Wereldoorlog voor Nederland is begonnen? Twee Britse soldaten staken de grens over en werden beschuldigd van spionage. Toen vielen de Duitsers ons binnen. Voor Venlo was dat extra zuur. Hier waren de banden juist sterk. Het was alsof we door een vriend werden aangevallen.”

Door Keisuke Honda krijgen we nog steeds Japanse talenten aangeboden. Niet dat we daar echt iets mee kunnen.

Nu lijken de banden met Duitsland des te sterker. Ook bij VVV.

„In Venlo leven wij met Duitsers, we zijn economisch afhankelijk van ze. Burgers komen hier shoppen, bedrijven doen hier zaken. Er is veel interactie en dat zie je terug bij VVV. We hebben steeds meer spelers, fans en sponsoren uit Duitsland. Naar Duits gebruik hebben we gratis drinken en eten in de businessclub. Onze Duitse keeper is een geweldenaar. Twee meter lang, honderd kilo en geen grammetje vet. Die brengt rust in de defensie.”

„Het mooie is: de interactie hebben we ook met Japan. Japanse sponsoren, een Japanse fanclub met op zijn hoogtepunt vierhonderd leden. Komt allemaal doordat Keisuke Honda hier gespeeld heeft. Hij is een halfgod in Japan, type David Beckham. Door hem krijgen we nog steeds als eerste de beste Japanse talenten aangeboden. Niet dat we daar echt iets mee kunnen. Een salaris van ruim vier ton voor een speler van buiten de Europese Unie is voor ons niet te betalen.”

Waarom konden jullie die bedragen toen wel betalen?

„Destijds kon ik dat geld als privépersoon voorschieten. VVV betaalde één ton, ik bijvoorbeeld drie ton. Hadden we een speler op het oog, dan zocht ik financiers voor de deal. Maar de FIFA heeft dit verboden. Het risico dat buitenstaanders zich gingen bemoeien met het beleid was te groot. Zij konden aandringen op transfers. Nog steeds mag je in spelers investeren, maar dan in de selectie als geheel. Winst maken mag niet. Je schiet het geld voor en wanneer de club winst maakt via een transfer zou je je geld terug kunnen krijgen, maar vaak ben je het kwijt. Daarom doen alleen clubmensen dit.”

Oud-VVV-trainer Glen De Boeck zei eens dat u hem belde met de mededeling dat spits Michael Uchebo moest spelen.

„Complete onzin. Als trainer had hij door het uitblijven van succes wat uit te leggen. Dat hij zulke rare dingen gaat roepen, is erg flauw. Hou ik me verre van.”

Berden pleit ervoor dat de inkomensgrens voor non-EU-spelers wordt verlaagd. Nu moeten ze anderhalf keer het gemiddelde salaris in de eredivisie krijgen. Wanneer ook de tv-pot anders wordt verdeeld, zou elke club in Nederland talenten uit Afrika of Azië kunnen aantrekken. Dat alleen grote clubs dat nu kunnen, leidt volgens Berden tot een steeds grotere kloof in de eredivisie. „Terwijl je juist concurrentie nodig hebt om een competitie spannend te houden.”

Nu krijgt de ene club tien keer zo veel tv-geld als de andere. Prima dat ze iets meer krijgen, maar tien keer zoveel?

Vindt u de eredivisie te zwak?

„Ja. De buitenlandse spelers die hier vroeger graag heen kwamen, de Ronaldo’s en Romario’s, komen niet meer. We staan Europees niet meer op de kaart, ze worden hier niet beter. En dat komt vooral door de scheve verhoudingen in de eredivisie. Als grote clubs substantieel meer televisiegeld krijgen, halen zij telkens de beste spelers, die vervolgens minder weerstand ondervinden tegen de kleine clubs. Zelf worden zij niet beter, en dat uit zich in Europese wedstrijden en bij het Nederlands elftal. We zijn zwak.”

Als iedereen een non-EU-speler kan kopen, wordt heel de competitie beter?

„Juist. Nu krijgt de ene club tien keer zo veel tv-geld als de andere. Prima dat ze iets meer krijgen, maar tien keer zoveel? In Duitsland krijgen topclubs twee keer meer. Die clubs hebben al meer fans, meer merchandise, een groter stadion en betere sponsoren. Dáár moeten ze hun voorsprong uithalen, niet uit tv-geld. Als wij zondag tegen Ajax spelen staan we eigenlijk al met 8-1 achter. En dan hebben ze het steeds over fair-play. Het is unfair en verre van solidair..”

Ajax is uitgeschakeld in Europa: Het lijkt een beleidskwestie. Te veel optimisme

Het lijkt een vicieuze cirkel.

„Kleine clubs blijven zo altijd klein. En het bizarre is: als de grote clubs een speler van ons willen, moet het eigenlijk voor niks. Willen wij er een van hen, dan vra gen ze de hoofdprijs. Voor Honda bood een Nederlandse club 1,5 miljoen. Nee, zei ik: tien miljoen. Honda zelf vond het veel, maar ik heb hem gezegd dat hij een etiket van tien miljoen euro verdiend. Dan stap je als een grote meneer de kleedkamer binnen. Bij een prijs van 1,5 miljoen halen ze je er gewoon bij omdat het kan, voor de zekerheid. CSKA Moskou betaalde uiteindelijk zo’n 8,5 miljoen.”

„Nu bemoei ik me amper nog met transfers. Soms geef ik advies, vanuit mijn ervaringen in het voetbal en de transportsector. Over Russen weet ik bijvoorbeeld dat je ze niet het gevoel moet geven dat je ze wantrouwt. Als jij tegen hen zegt dat ze van tevoren het geld moeten overmaken, voelen ze dat je ze niet vertrouwt. Ze hebben lange tenen. Als je dat vergeet, doe je geen zaken.”

Hoe ziet uw toekomst bij VVV eruit?

„Als ik aan het eind van dit seizoen de grondaankoop en de bouwplannen heb gerealiseerd, zal ik mij bestuurlijk terugtrekken. Als de zekerheid er is dat een aannemer aan de slag kan, zit mijn taak er in principe op. Ik hoop dat er dit jaar iemand zijn vinger opsteekt om mijn rol over te nemen. Diegene ga ik nog wel inwerken, want ik kan je zeggen dat je als voorzitter van alles over je krijgt. Het is geen kattenpis.”