Orkaan VS zwakt af, overstromingsgevaar blijft

Toen Harvey aan land kwam, was hij de krachtigste orkaan in de VS sinds 2004. De storm richtte in Texas veel schade aan.

Foto Mark Ralston/AFP

De orkaan Harvey, die zaterdagmorgen (Nederlandse tijd) in de Amerikaanse staat Texas aan land kwam, is sterk afgenomen in kracht. Dat melden de Amerikaanse autoriteiten. Harvey is nu een orkaan in categorie één op de schaal van Saffir-Simpson, waarmee orkaankracht wordt gemeten. Eerder zat de storm nog in categorie vier, één onder het maximale niveau van vijf. Het risico op grote overstromingen blijft echter bestaan. Harvey heeft in kustplaatsen ook al veel schade aangericht.

De windsnelheden in de orkaan lopen momenteel op tot zo’n 135 kilometer per uur. Toen Harvey het vasteland bereikte, kwamen er nog windstoten voor van ver boven de 200 kilometer per uur. Daarmee was Harvey de krachtigste orkaan boven de Verenigde Staten sinds oktober 2004. De verwachting is dat Harvey de komende uren verder in kracht blijft afnemen. De orkaan verplaatst zich de komende dagen waarschijnlijk langzaam door het zuidoosten van Texas.

Ingestorte muren

Uit verschillende plaatsen aan de kust van Texas komen berichten binnen over ingestorte muren en weggeblazen daken, meldt persbureau AP. Vooral de stad Rockport, waar Harvey aan land kwam, is zwaar getroffen. Een video van ABC News toont flinke schade. Over doden of gewonden, en over de precieze omvang van de schade, is nog niets bekend. Hulpdiensten kunnen door het extreme weer vaak niet uitrukken. “We willen graag op pad om de schade op te nemen, maar we kunnen nu nog geen kant op”, zei de brandweercommandant van Rockport tegen persbureau AP.

Ondanks Harveys afname in kracht blijft er een groot risico bestaan op ‘catastrofale en levensbedreigende overstromingen’, zegt het National Hurricane Center, de tak van het Amerikaanse meteorologisch instituut die zich bezighoudt met orkanen. Het waterpeil kan op sommige plekken met 3,5 meter stijgen. Een oorzaak daarvan is de stormvloed in de Atlantische Oceaan. Ook valt er tot aan woensdag een enorme hoeveelheid regen - lokaal wel 75 tot 100 centimeter.

Tienduizenden mensen zijn voor de orkaan op de vlucht geslagen. Boorplatforms voor de kust zijn geëvacueerd. President Trump heeft verzekerd dat federale overheid alles zal doen om de inwoners van het stormgebied te hulp te schieten.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump At the request of the Governor of Texas, I have signed the Disaster Proclamation, which unleashes the full force of government help!

De laatste orkaan die in Texas aan land kwam was Ike, in 2008. Die storm viel in de tweede categorie en kostte tientallen mensen het leven. Orkaan Katrina, die in 2005 ruim 1.500 doden veroorzaakte in en om New Orleans, was minder krachtig dan Harvey. Katrina viel boven zee in de zwaarste orkaancategorie, maar zwakte boven land af tot een categorie drie-orkaan.

    • Vincent Sondermeijer