Nederlandse hockeyvrouwen Europees kampioen

Het is de negende Europese titel voor het Nederlandse vrouwenhockey.

Carlien Dirkse van den Heuvel (Ned) heeft de stand op 1-0 gebracht tijdens de damesfinale Nederland-Belgie bij de EK.
Carlien Dirkse van den Heuvel (Ned) heeft de stand op 1-0 gebracht tijdens de damesfinale Nederland-Belgie bij de EK. Foto ANP

De Nederlandse hockeyvrouwen zijn Europees kampioen. De ploeg van bondscoach Alyson Annan won in het Wagener Stadion in Amstelveen met 3-0 van België. Het was de dertiende editie van de EK en de negende Europese titel voor het Nederlandse vrouwenhockey.

De goals van Nederlandse zijde waren afkomstig van Carlien Dirkse van den Heuvel en Kelly Jonker. In de laatste minuut scoorde Naomi van der Assem nog vanuit een strafbal. Eerder in het toernooi speelden de dames ook al tegen België, toen wonnen ze met 1-0.

Twitter avatar oranjehockey OranjeHockey 🇳🇱 ORANJE DAMES EUROPEES KAMPIOEN! https://t.co/ysBu9beHQ6 https://t.co/SWEv6Llioj

Nederland had de overhand in die eerste wedstrijd en veel meer kansen. België speelde compact, zakte ver terug en mikte op de counter. Voorafgaand aan de finale dacht aanvoerder Marloes Keetels nog een ander spelbeeld te gaan zien in de finale. „Het is toch een finale. Ik denk dat ze wel iets meer gaan komen. Wij blijven geduldig en wachten onze kansen af.” België probeerde inderdaad wat meer vooruit te spelen. Dat lukte enkel een periode in het derde kwart.

Geduldig spel

Na twaalf minuten spelen viel de 1-0 binnen na inzetten van een ervaren trio. Lidewij Welten ging aan de dribbel na een onderschepping op het middenveld. De bal ging via Margot van Geffen hard de cirkel in en werd met een tip-in afgemaakt door Carlien Dirksen van den Heuvel. Nederland speelde geduldig en was veel in balbezit zoals Keetels vooraf al aankondigde. Het was duidelijk de bovenliggende partij maar toch was er nog één klein momentje van spanning. België kreeg in het derde kwart een strafcorner, maar die werd aangevochten. De videoscheidsrechter stelde Nederland in het gelijk en weg was de enige kans voor België op gelijkspel.

Niels Thijssen, coach van de Belgen, gaf zijn ploeg voor de halve finale nog 2 procent kans tegen Nederland. Voor de finale schaalde hij dat op naar 5 procent. Niet om de underdog positie te benadrukken, maar pure realiteitszin, aldus de coach.

Een paar minuten in het laatste kwart kwam dan toch het verlossende moment voor de Nederlandse ploeg. Coach Alyson Annan stond met twee armen in de lucht, opluchting. De 2-0 zit in het net. De assist is weer van Van Geffen. Ditmaal in twee keer afgemaakt door Kelly Jonker. In de laatste minuut krijgt Nederland nog een strafbal. Keepster Aisling D’Hooghe, die al het veld uit was om met een veldspeler meer te staan, maakt haar rentree. De beste keepster van het toernooi kan niks doen tegen de gecontroleerde sleep van Ireen van den Assem. Het is 3-0 als de laatste seconden wegtikken.

Foto Koen Suyk/ANP

Al voor het publiek klaar is met aftellen vieren de hockeysters feest. Sticks en handschoenen vliegen het veld over en speelsters vliegen elkaar in de armen. Op de gezichten van de zuiderburen is maar weinig teleurstelling af te lezen. Ze hebben gespeeld voor wat ze waard zijn, maar waren een flinke maat te klein voor Nederland. De zilveren medailles worden met trots in ontvangst genomen.

    • Guus Ritzen
    • Maike van Leeuwen