Opinie

    • Renée van Nus

Krachttraining? Belachelijk!

Zinloos trekken en trappen in een fitnesshal? Hang liever de was op of maal je eigen koffiebonen, weet .

Met het advies om twee maal per week krachttraining te doen, spant de Gezondheidsraad het paard achter de wagen. De afgelopen decennia hebben we iedere activiteit in ons dagelijks leven die enige spierkracht behoefde, vervangen door elektrische apparaten. Van koffie zetten tot afwassen, van matjes uitkloppen tot de was drogen, van gras maaien tot fietsen, het kon allemaal zoveel eenvoudiger met behulp van stroom vretende hulpmiddelen.

Terwijl wij achterover leunden en ons werk aan de elektronica overlieten, nam ons lichaam een logische maatregel. Wat nergens toe dient – lees: spieren – kan weg. Nu wij ons calorierijke fabrieksvoer met zo min mogelijk inspanning naar binnen schuiven, spaart ons lichaam al het overtollige op als reserve voor magere tijden. Die komen niet, zeker niet in het Westen. Maar weet dat lichaam veel!

Sinds dik zijn geen teken meer is van overvloed, maar eerder wijst op een gebrek aan discipline, sinds we weten dat obesitas ziek maakt, is meer bewegen hét motto. Eerst was een half uurtje per dag voldoende, nu moeten we zinloos rennen, trappen en trekken in een fitnesshal om toch maar die noodzakelijke spiermassa terug te krijgen.

Dat is niet het enige bezwaar tegen het advies van de Gezondheidsraad. Niet alleen ons huis-, tuin- en keuken-machinepark vreet stroom, dat geldt ook voor de martelwerktuigen in de fitnesshal. En wilden we niet juist ons energieverbruik onder controle krijgen of beter nog, verminderen? Maar die hal gaat pas open als de verlichting aan is, de airco draait en de film op het megascherm op 'on' staat. Weet de Gezondheidsraad hoeveel elektriciteit zo’n zaal per dag verbruikt?

Zou het niet veel milieuvriendelijker, duurzamer, gezonder en zelfs prettiger zijn als we alle overbodige apparaten bij de milieustraat inleveren? Als we zelf koffie malen (goed voor de armspieren), zelf onze matjes en kleden uitkloppen (buiten in de frisse lucht), zelf de was aan een lijn hangen (bukken, rekken, strekken) en met een gewone fiets tegen de wind in trappen (hartslag loopt gierend op) in plaats van onze energie volkomen zinloos te verspillen aan geestdodende, repeterende bewegingen in een akelige met neonbuizen verlichte loods?

Het advies van de Gezondheidsraad zou moeten luiden: doe zoveel mogelijk zelf, gebruik je spieren, laat je hart pompen en je bloed stromen, steek je neus buiten de deur en span je in.

Renée van Nus is filosoof.
    • Renée van Nus