Indymedia

Duitsland verbiedt radicaal-linkse site

Zeven weken na de rellen rond de G20 in Hamburg heeft de Duitse regering de radicaal-linkse website linksunten.indymedia.org vrijdag verboden. De site is „het belangrijkste internetplatform van op geweld gericht extreem-links”, aldus minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière.

De minister benadrukte dat hiermee niet het complete internationale mediaplatform Indymedia verboden is, maar alleen het Duitse filiaal linksunten.indymedia. Kort na de bekendmaking was de site niet meer te bereiken. Maar De Maizière houdt er rekening mee, zei hij, dat ze via servers in het buitenland weer opduikt.

Op de site werden anonieme oproepen tot geweld tegen mensen en objecten geplaatst, gewelddadige acties naderhand opgeëist, tips gegeven voor brandstichting en voor het maken van molotovcocktails, aldus De Maizière. Ook zou het in brand steken van auto’s van familieleden van politieagenten tot ‘legitiem doel’ zijn verklaard. Er zouden bovendien solidariteitsverklaringen zijn geplaatst met drie voortvluchtige leden van de voormalige terroristische organisatie Rote Armee Fraktion (RAF), gezocht voor gewapende overvallen.

Volgens een schatting van de binnenlandse veiligheidsdienst waren er in Duitsland in 2016 zo’n 8.700 links-extremisten die bereid zijn geweld te gebruiken. De Maizière noemde het verbod van de website vrijdag een teken dat Berlijn consequent optreedt tegen zowel extreem-links als extreem-rechts. Vorig jaar werd de extreem-rechtse website Altermedia verboden.

    • Eijsvoogel