Grote demonstratie tegen terrorisme in Barcelona

De protestmars is een reactie op de terroristische aanvallen in Barcelona en Cambrils vorige week.

Onder anderen burgers en politie- en ambulancepersoneel houden een banner vast met het Catalaanse 'No tinc por' erop, wat 'Ik ben niet bang' betekent. Foto Reuters

In Barcelona zijn zaterdag honderdduizenden mensen de straat op gegaan om collectief hun afkeer van terrorisme te tonen. De demonstratie, die om 18.00 uur begon, eindigde op het centraal gelegen Plaça de Catalunya, waar op een podium een ceremonie werd gehouden.

No tinc por was het motto van de protestmars, Catalaans voor ik ben niet bang. Deelnemers aan de demonstratie scandeerden de leus of droegen borden met zich mee waar deze op te zien was, schrijft AP. De zin is een reactie op de terroristische aanvallen in Barcelona en Cambrils vorige week.

In de Catalaanse hoofdstad reed toen een busje dwars door winkelend publiek op de populaire boulevard de Rambla. Ook in Cambrils reden terroristen met een busje in op voetgangers. Achttien mensen kwamen bij de terreurdaden om het leven, honderdtwintig raakten gewond.

Lees ook: ‘Kom nu naar Barcelona. Dat helpt ons’

Taxichauffeurs, hulpverleners en burgers die de slachtoffers van de aanvallen bijstonden, liepen zaterdag vooraan in de mars. Demonstranten juichten afgevaardigden van de politie, brandweer en hulpdiensten toe. Ook de Spaanse koning Felipe en premier Rajoy waren er om hun betrokkenheid te tonen, alsmede de Nederlandse ambassadeur in Spanje. Overigens waren niet alle aanwezigen blij met de aanwezigheid van koning Felipe. Catalanen verwijten de monarch aan wapenhandel met Saudi-Arabië te doen, en maken hem dat duidelijk met protestborden en door te fluiten.

Vrijwilligers deelden verder rode, witte en gele bloemen uit - de kleuren van de stadszegel van Barcelona. “We zijn hier samen om te zeggen dat we niet bang zijn, dat we verenigd zijn en dat we vrede willen”, zei de 59-jarige Victoria Padilla tegen Reuters. Aanwezigen droegen borden bij zich waar teksten op staan als “Het beste antwoord is vrede” en “Zeg nee tegen islamofobie”.

Lees ook: Knullig terrorisme, en andere lessen uit aanslag Barcelona

De stad werd streng beveiligd zaterdagavond. De autoriteiten vroegen mensen met het openbaar vervoer naar de protestmars te komen. Het aantal deelnemers schatte de politie op een half miljoen.

Twitter avatar bcn_ajuntament Ajuntament de BCN We are a peaceful, welcoming city where people coexist in harmony. #Notincpor #Imnotafraid https://t.co/xuyJYFPcya

Verdachten van de aanslag

De Spaanse veiligheidsdiensten doodden al zes verdachten van de aanslagen in Barcelona en Cambrils. Twee andere mogelijk betrokkenen kwamen om bij een explosie een dag voor de aanvallen. Ook arresteerde de politie reeds een tweetal verdachten die nog vastzitten, daarnaast zijn twee mannen onder voorwaarden vrijgelaten.

Enkele beelden van de protestmars:

Twitter avatar hildepost hilde postma Als er iets of iemand wordt toegejuicht in Barcelona, dan zijn het de Mossos d’Esquadra wel #notincpor https://t.co/5npnU0fWDQ
Twitter avatar OpiniatedArtist TheOpinionatedArtist Love is love. Thousands march with red roses in Barcelona in a stand against Terrorism. #NoTincPor #Barcelona https://t.co/gpdN5xsC94
Twitter avatar CarmePiferrer Carme Piferrer Felip VI i el Govern espanyol còmplices del comerç d’armes #noteniuvergonya #NoTincPor Ja n’hi ha prou!! https://t.co/Y6vysKSQ62
    • Guus Ritzen