Duizenden Birmezen op de vlucht voor geweld

De vluchtende Birmezen willen wegkomen van het geweld dat in delen van het land is losgebarsten sinds de bloedige aanvallen van afgelopen donderdag.

Birmezen op de vlucht voor het geweld in de staat Rakhine.
Birmezen op de vlucht voor het geweld in de staat Rakhine. Foto AFP

In Birma proberen duizenden mensen de grens met Bangladesh over te steken. De vluchtende Birmezen, leden van de islamitische Rohingyaminderheid, willen wegkomen van het geweld dat in delen van het land is losgebarsten sinds de bloedige aanvallen van afgelopen donderdag. Moslimmilitanten vielen toen in de nacht politie- en legerposten aan, waarbij 96 mensen om het leven kwamen (van wie de overgrote meerderheid rebellen).

In de deelstaat Rakhine vonden zaterdag grote confrontaties plaats tussen Birmese legereenheden en Rohingyamilitanten, schrijft AP. De veiligheidsdiensten van het Aziatische land zijn “opruimoperaties” gestart in reactie op de aanvallen van donderdag.

Onder meer bij de Verenigde Naties leeft de vrees voor een herhaling van de gruwelijkheden die plaatsvonden in het land na een serie vergelijkbare aanslagen van moslimmilitanten in oktober. Toen startte het leger een antiterreuractie waarbij het zich volgens de VN schuldig maakte aan verkrachtingen en het doden van Rohingya. De regering van Birma heeft deze aantijgingen overigens steeds ontkend.

Lees ook: Ook Aung San Suu Kyi doet niks voor de Rohingya

Gewelddadige legerinvallen

Rohingya-activisten berichten zaterdag op sociale media over gewelddadige legerinvallen in dorpen, meldt AP. De militairen zouden op sommige plekken huizen afbranden en burgers doden. Hoewel deze meldingen afkomstig zijn van bronnen die in het verleden betrouwbaar waren, benadrukt AP dat dit onbevestigde berichten zijn. Een ooggetuige zegt tegenover Reuters dat in de stad Maungdaw militairen schoten op wat gewapende moslims leken, die zich ophielden in de buurt van een plaatselijk boeddhistisch klooster.

Persbureaus schrijven dat op verschillende plaatsen langs de grens met Bangladesh burgers van de Rohingyaminderheid zich ophouden. Hoeveel het precies zijn, is onbekend. Reuters heeft het over drieduizend, een lid van de moslimminderheid zegt tegenover het persbureau dat het er honderdduizend zijn.

Stelselmatig gediscrimineerd

In Birma wonen ruim 56 miljoen mensen. Veruit de meesten daarvan zijn boeddhistisch. De Rohingya, die met 1,1 miljoen zijn en voornamelijk in de westelijke deelstaat Rakhine wonen, worden stelselmatig gediscrimineerd en opgejaagd. Een deel van de boeddhistische Birmezen ziet hen als illegale migranten uit Bangladesh, terwijl sommige families er al eeuwen wonen. Maar ook in het buurland, waar de groep oorspronkelijk vandaan komt, worden ze niet geaccepteerd.