Aanrijding

Politiemedewerker opgepakt voor lek naar GeenStijl

Een medewerker van de politie in Noord-Holland is donderdag gearresteerd omdat hij mogelijk vertrouwelijke informatie gelekt heeft naar GeenStijl. Dat heeft de politie vrijdag bekend gemaakt. Het gaat vermoedelijk om de persoon die dinsdag aan het weblog de persoonlijke gegevens doorspeelde van de verdachte van de aanrijding bij Amsterdam Centraal op 10 juni.

Hoe de politie de verdachte medewerker op het spoor is gekomen, wil een woordvoerder niet zeggen. Ook over geslacht, leeftijd en woonplaats van de opgepakte medewerker doet de politie geen uitspraken. Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt de zaak.

Acht mensen raakten in juni gewond toen een zwarte Peugeot over het plein voor het Centraal Station in Amsterdam reed. De politie meldde al snel dat er geen sprake was van een aanslag. De bestuurder lijdt aan diabetes en was onwel geworden.

Dinsdag verscheen op GeenStijl een foto van het politiesysteem waarop de volledige naam en geboorteplaats van de verdachte te lezen zijn. Dat het gaat om een 45-jarige in Marokko geboren man, voedt de overtuiging van sommige internetters dat de aanrijding geen ongeluk, maar een terreuractie was.

Op de sociale media doken die geruchten al snel na het incident op. Gebruikers vermoedden dat de bestuurder wel degelijk een terrorist was, en dat de autoriteiten dit feit in de doofpot wilden stoppen. Het zou verdacht zijn geweest dat de politie al een uur na de aanrijding meldde dat de man een diabeticus was.

Ook was het volgens enkele twitteraars vreemd dat de man meerdere dagen vast bleef zitten en dat de beveiligingscamera’s niets van het incident hadden geregistreerd. (NRC)

    • Derk Walters