Ziekenhuizen willen simpeler eigen risico

Eenvoudige behandelingen moeten standaard 150 euro gaan kosten. Het voorstel moet op tafel komen bij de formatie.

De Spoedeisende Hulp (SEH) van het Academisch Medisch Centrum (AMC). Ziekenhuizen willen dat een eenvoudig onderzoek op de eerste hulp standaard 150 euro gaat kosten.
De Spoedeisende Hulp (SEH) van het Academisch Medisch Centrum (AMC). Ziekenhuizen willen dat een eenvoudig onderzoek op de eerste hulp standaard 150 euro gaat kosten. Lex van Lieshout/ANP

Ziekenhuizen willen dat het eigen risico in de zorg wordt versimpeld. Voorzitter Yvonne van Rooy van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) pleit vrijdag in het Nederlands Dagblad voor een systeem met vaste prijzen, zodat patiënten eerder weten waar ze aantoe zijn. De ziekenhuizen willen dat dit voorstel op tafel komt bij de kabinetsformatie.

Volgens de NVZ is het voor patiënten nu vaak maanden onduidelijk hoeveel eigen risico ze moeten betalen. Het tarief verschilt per behandeling. De NVZ oppert in plaats daarvan voor de eenvoudige onderzoeken in het ziekenhuis een standaardtarief van 150 euro te rekenen, ook als de daadwerkelijke behandelkosten hoger zijn. Is de behandeling goedkoper, dan betaalt de patiënt de echte prijs. Voor ingewikkeldere ingrepen moeten patiënten hun volledige eigen risico van 385 euro aanspreken. Als de patiënt snel terug moet komen voor een vervolgbehandeling, is dat gratis.

Financiële barrière

Het eigen risico was bij de verkiezingscampagne begin dit jaar een belangrijk thema. GroenLinks, PVV, 50Plus en SP willen de eigen bijdrage in de zorg afschaffen. Die zou een financiële barrière opwerpen waardoor sommige mensen geen hulp zoeken terwijl dat wel nodig is. Peilingsbureau TNS NIPO stelde vorig jaar september vast dat één op de tien Nederlanders inderdaad zorg heeft gemeden om financiële redenen.

Lees ook: Kiezers trekken met nul eigen risico

De ziekenhuizen vinden het geen goed idee om het eigen risico te schrappen. Het werd in 2008 ingevoerd zodat mensen niet onnodig van de zorg gebruik zouden maken. Dat is nog altijd nodig, schrijft NVZ-voorzitter Van Rooy. Zij vindt dat het eigen risico een ‘te belangrijke peiler onder de solidariteit van het zorgstelsel’ is om te worden afgedankt.

Om de eigen bijdrage levensvatbaar te houden, moet volgens Van Rooy de ‘zweem van onduidelijkheid’ die eromheen hangt verdwijnen. Een simpler systeem, dat ze graag ‘op de formatietafel’ zou zien, zou daarvoor kunnen zorgen:

“Echte transparantie ontstaat als de patiënt informatie krijgt waar hij wat aan heeft, als hij direct na een bezoek aan het ziekenhuis weet waar hij wat de kosten betreft aan toe is. Ook zorgverleners als huisartsen en medisch specialisten kunnen patiënten dan veel makkelijker informeren over de te verwachten kosten.”

De NVZ heeft aan persbureau ANP laten weten dat het voorstel de zorgverzekeraars volgens een eerste schatting zo’n 15 miljoen euro extra zou kosten. De verzekeraars, verenigd in Zorgverzekeraars Nederland, vinden het een goed idee als het eigen risico eenvoudiger en lager wordt. Maar het belangrijkst is volgens een woordvoerder dat Den Haag überhaupt een beslissing neemt over het onderwerp. “Er is maatschappelijke discussie over, en het wordt tijd dat de politiek knopen doorhakt.”

De Patiëntenfederatie Nederland noemt het voorstel ‘leuk voor mensen die nooit wat mankeren´, maar zegt dat ´chronisch zieken en mensen met een beperking er niets aan hebben´. Zij zijn steevast elk jaar hun volledige eigen risico kwijt, en dat vindt de belangenbehartiger met 385 euro te hoog. De federatie wil dat dit bedrag omlaag gaat naar 175 euro.