Tientallen doden na aanval Rohingya op politie Birma

Ongeveer 150 leden van de moslimminderheid vielen ‘s nachts grensposten aan.

Birmese grenspolitie.
Birmese grenspolitie. Foto Esther Htusan/AP

Bij een aanval van Rohingya-moslims in de westelijke Birmese deelstaat Rakhine zijn tientallen politieagenten en rebellen omgekomen. Volgens AFP zijn er volgens de laatste telling 71 doden. Vermoedelijk loopt het dodental verder op. Eerder werd melding gemaakt van elf dode politieagenten en 21 omgekomen rebellen.

Zo’n 150 met vuurwapens en machetes bewapende Rohingya vielen ‘s nachts Birmese veiligheidstroepen en politieagenten aan bij meer dan twintig grensposten in het noorden van Rahkine, bij de grens met Bangladesh.

Rohingya vormen een moslimminderheid in het overwegend boeddhistische Birma. Leden van de Rohingya, die al decennialang in Rakhina wonen, worden gezien als indringers uit Bangladesh. De slechte behandeling en het onthouden van burgerschap van Rohingya kan op veel kritiek rekenen van mensenrechtenorganisaties en de Verenigde Naties. De aanslagen van vorig jaar oktober, waarbij negen politieagenten omkwamen, luidden een gewelddadige periode in waarbij op grote schaal Rohingya worden verkracht en vermoord. Rohingya reageren door aanslagen te plegen.

Deelstaat Rakhine:

Lees ook: Ook Aung San Suu Kyi doet niks voor de Rohingya

Rapport

Enkele uren voor de aanval bracht een adviescommissie die oplossingen probeert te vinden voor het conflict in Rakhine een laatste rapport uit. De commissie onder leiding van voormalig secretaris-generaal van de VN Kofi Annan roept de Birmese overheid in het rapport op de economische ontwikkeling en sociale ongelijkheid in Rakhine aan te pakken en zo het geweld tussen boeddhisten en de islamitische Rohingya te stoppen.

Volgens het departement van staatshoofd Aung San Suu Kyi was de aanval met opzet gepland op het moment dat het rapport naar buiten werd gebracht.