Yellen waarschuwt Trump: houd financiële sector in gareel

Jackson Hole De baas van de Amerikaanse centrale bank herinnert, bij de start van de jaarlijkse conferentie van centrale bankiers, aan het verwoestende effect van de financiële crisis.

Janet Yellen, voorzitter van de Federal Reserve, arriveert donderdag voor het diner bij het economische symposium in Jackson Hole, in de Amerikaanse staat Wyoming.
Janet Yellen, voorzitter van de Federal Reserve, arriveert donderdag voor het diner bij het economische symposium in Jackson Hole, in de Amerikaanse staat Wyoming. Foto David Paul Morris/Bloomberg

Het afbreken van alle wetgeving die de voorbije jaren is ingevoerd om een nieuwe financiële crisis te voorkomen, is een gevaarlijk idee. Met deze boodschap heeft Janet Yellen, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, vrijdag de jaarlijkse conferentie van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole geopend.

De speech van Yellen is een nauwelijks verholen boodschap aan president Donald Trump en Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, die af willen van de zogeheten Dodd Frank-wet. Dit omvangrijke pakket regels is het belangrijkste antwoord van Trumps voorganger Barack Obama op de financiële crisis die tien jaar geleden begon.

Yellen herinnerde het gehoor in een hotel in Wyoming er nog eens aan hoe verwoestend de financiële crisis was. „Voor sommigen mogen de herinneringen aan deze ervaring al vervagen”, zei ze. „Van begin 2008 tot begin 2010 gingen netto bijna 9 miljoen banen in de Verenigde Staten verloren.’

Lees ook: Trump begint met afbraak van strenge regelgeving voor banken

Het financiële systeem was tien jaar geleden een „gevaarlijke plek”. Maar daarna kwamen er onder meer stresstests en sterkere kapitaalbuffers voor banken. De regels voor hypotheken werden aangescherpt. En er kwam meer toezicht op derivaten (afgeleide financiële producten) die de crisis hadden verergerd.

„Het bewijs toont dat hervormingen sinds de crisis het systeem substantieel veiliger hebben gemaakt”, aldus de Fed-baas, die verwees naar academisch onderzoek. Ze noemde Trump en de Republikeinen niet expliciet, maar haar boodschap was duidelijk. Ze noemt een typisch door Trump en zijn partijgenoten genoemd argument, dat de berg aan regels uit het tijdperk-Obama de economische groei zou raken. Dat is niet waar, zei Yellen. Het gaat goed met de kredietverlening door banken. En de econoimie is juist gebaat bij financiële stabiliteit. De Fed staat open voor aanpassing van delen van Dodd-Frank, maar alleen in geringe mate: „We kunnen er nooit zeker van zijn dat er geen nieuwe crises uitbreken.”

Lees ook de voorbeschouwing op de conferentie in Jackson Hole: Zijn centrale bankiers klaar voor een volgende recessie?

De termijn van Yellen loopt in februari volgend jaar af. Veelgenoemd favoriet voor haar opvolging is Gary Cohn, Trumps economisch adviseur, die afkomstig is van zakenbank Goldman Sachs.

Bijzonder slechte tijd

De president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, sprak na Yellen. Ook hij waarschuwde tegen het terugdraaien van de zwaardere financiële regelgeving van na de crisis. „Voor slappe regelgeving”, zei hij, „is het nooit een goed moment”. Maar nu zou het een bijzonder slechte tijd zijn voor financiële deregulering. Het monetair beleid is op dit moment wereldwijd uitzonderlijk ruim: de rentes zijn laag en centrale banken pompen veel geld in de economie.

Als de regels voor de financiële sector te zwak zijn, kunnen er „onbalansen” ontstaan op de financiële markten. „Toezichthouders moeten ervoor waken om de prikkels die tot de crisis leidden, opnieuw aan te wakkeren”, aldus Draghi.

De Italiaan hield een vurig pleidooi voor open markten en tegen protectionisme. Ook dat leek te zijn gericht aan het adres van Trump, die de Amerikaanse economie wil beschermen tegen goedkope buitenlandse concurrentie. Draghi liet niets los over mogelijke wijzigingen in het monetair beleid van de ECB, iets waar sommige beleggers naar hadden uitgezien.