Wonder van Sint-Petersburg blijft uit voor FC Utrecht

Europa League

FC Utrecht had lang uitzicht op de groepsfase van de Europa League, maar gaat in de verlenging ten onder tegen Zenit Sint-Petersburg.

Gyrano Kerk en Branislav Ivanovic. Foto Dmitri Lovetsky/AP

Moedig verweerde FC Utrecht zich tegen het machtige FK Zenit Sint-Petersburg. Oligarchenclub tegen club uit de Domstad, hard op zoek naar hogere inkomsten. Een begroting van 165 miljoen euro tegen krap 18 miljoen. Man van de wereld Roberto Mancini tegen Erik ten Hag, Nederlandse coach in opmars. Utrecht kwam ver, mocht aan de groepsfase van de Europa League ruiken, maar doorstond de play-offs niet.

Utrecht ging in Sint-Petersburg na verlenging met 2-0 ten onder, onvoldoende na de 1-0 zege vorige week. Tot de 120ste minuut had FC Utrecht uitzicht op een stunt. Eén goal zou genoeg zijn. Die viel, kort voor tijd. Maar het doelpunt van Sander van de Streek werd afgekeurd omdat doelman Andrei Lunev werd gehinderd.

Naïviteit

Angstig begint FC Utrecht aan de operatie onder het dichte dak van het met 60.000 toeschouwers gevulde Krestovsky-stadion, dat net is opgeleverd met het oog op het WK volgende zomer. Na acht minuten krijgt Daler Kuzyaev al een gigantische kans vrij voor doelman David Jensen, maar hij raakt de bal verkeerd. Een minuut later is het alsnog raak, FC Utrecht loopt in de fuik waar Ten Hag vooraf zo voor had gewaarschuwd.

Het is een goal die ook tekenend is voor de naïviteit bij Utrecht in de eerste fase. Diep op de helft van de Russen passt Ayoub verkeerd en dan slaan ze in de omschakeling toe, razendsnel door de as. Zenit trekt vrij het middenveld over, Urby Emanuelson anticipeert niet goed op een steekpass en Sebastían Driussi sluipt uit zijn rug weg. Emanuelson lijkt de aanvaller neer te brengen, maar voordeel wordt toegepast door de arbiter als de bal bij spits Aleksandr Kokorin belandt: 1-0.

Negen seconden duurt het, van balovername Zenit tot het doelpunt. Seconden waarin de Russische koploper in volle kracht opereert, de counter als koevoet. Utrecht is in de eerste helft wankel, onachtzaam, te traag. In weinig is het de ploeg die vorige week zo imponeerde tegen het – toen nog – ongeïnspireerde Zenit.

Verlenging

Kansen komen er in overvloed, voor Zenit, maar het blijft 1-0. FC Utrecht durft meer in de tweede helft, speelt met meer lef. En krijgt mogelijkheden. Afstandsschot van Zakaria Labyad, het handje van doelman Andrei Lunev is net genoeg. En hij redt ook op een poeier van Van de Streek kort voor het einde van de reguliere speeltijd.

Verlenging. En daar zakt Utrecht weer in. Met de borst kruipt Kokorin de 2-0 binnen. En dat bleef het.

    • Steven Verseput