Voetbal

Lieke Martens is de beste voetbalster van Europa, Ajax en FC Utrecht uitgeschakeld

Foto

Nadat ze eerder deze maand al werd uitgeroepen tot beste speelster van het door Oranje gewonnen EK, is Lieke Martens donderdagavond in Monaco door een panel journalisten en coaches ook verkozen tot Europees voetbalster van het jaar. Martens, 24 jaar, liet de Deense Pernille Harder en de Duitse Dzsenifer Marozsan achter zich. „Dit is fantastisch, ik ben sprakeloos”, reageerde ze dolgelukkig. „Zonder mijn ploeggenoten had ik dit nooit gered. Ik wil ze heel erg bedanken.”

Bij de mannen werd Cristiano Ronaldo verkozen tot beste speler.

Martens groeide tijdens het EK in eigen land uit tot onbetwiste ster van het toernooi, een onmisbare pion voor Oranje bovendien. Kort voor het EK maakte Martens een transfer naar FC Barcelona, nadat ze haar sporen had verdiend in het Zweedse Malmö, bij Rosengard. Martens maakt samen met Vivianne Miedema en acht anderen op 23 oktober kans op de titel beste speelster ter wereld.

In het Europese clubvoetbal voor mannen had Nederland donderdag een slechte avond. FC Utrecht en Ajax werden in de voorronde van de Europa League beide uitgeschakeld, respectievelijk door Zenit Sint-Petersburg en Rosenborg BK.

Europees voetbal pagina E11