Vitesse loot Lazio, Nice en Zulte Waregem

De Arnhemmers bereikten de poulefase van de Europa League voor het eerst. Feyenoord en Vitesse zijn dit seizoen de enige Nederlandse clubs in Europa.

Vitesse viert de 1-0 in de gewonnen bekerfinale tegen AZ. Door de bekerwinst plaatste Vitesse zich rechtstreeks voor de poulefase van de Europa League. Foto Olaf Kraak/ANP

Vitesse speelt in de poulefase van de Europa League tegen Lazio Roma, Nice en Zulte Waregem. Dat is het resultaat van de loting voor het tweede Europese bekertoernooi, die vrijdagmiddag plaatsvond in Monaco.

Bij de loting zat Vitesse in pot 4, waar op papier de minst sterke ploegen in zitten. Daarom treft het drie in theorie sterkere tegenstanders.

De ploeg van trainer Henk Fräser zal een aantal Nederlanders tegenkomen. Bij Lazio spelen Stefan de Vrij en Ricardo Kishna, bij Nice speelt Wesley Sneijder en bij Zulte-Waregem Sandy Walsh.

De volledige loting

Twee clubs in Europa

Feyenoord, dat in de Champions League uitkomt, en Vitesse zijn de enige Nederlandse clubs die dit seizoen het hoofdtoernooi van Europese competities hebben bereikt. De clubs waren rechtstreeks geplaatst: Feyenoord als landskampioen en Vitesse als bekerwinnaar.

Ajax werd in de derde voorronde van de Champions League uitgeschakeld door Nice en vervolgens in de laatste voorronde van de Europa League door het Noorse Rosenborg. PSV verloor in de derde voorronde van de Europa League van Osijek uit Kroatië, FC Utrecht een ronde later van Zenit St. Petersburg.

Donderdag vond al de loting voor de Champions League plaats. Daar kwam uit dat Feyenoord Manchester City, Sjaktar Donetsk en Napoli treft in de poulefase.

Vorig jaar bleek de Europa League succesvol voor Nederland. Ajax en AZ bereikten de knock-outfase en de Amsterdammers reikten zelfs tot de finale. Daarin won Manchester United met 2-0.

Europese historie

Vitesse speelde nog nooit in de poulefase van de Europa League. Wel speelden de Arnhemmers drie keer in de voorronde, maar daarin werden ze telkens uitgeschakeld. De beste prestatie van Vitesse in Europa is het drie keer behalen van de derde ronde van de UEFA Cup.

In het seizoen 90/91 werd Vitesse uitgeschakeld door Sporting Lissabon, een jaar daarna door Real Madrid. In het seizoen 2002/2003 was Liverpool te sterk, nadat Vitesse een ronde eerder nog wel het sterker geachte Werder Bremen uitschakelde.

    • Joram Bolle