Turkse Nederlander alsnog uit gevangenis

Volkan Caliskan zat als enige van een groep actievoerders nog steeds vast. Hij moet wel in Turkije blijven.

Foto ter illustratie: Turkse oppositieaanhanger tijdens een protestmars op 6 juli tegen alle arrestaties. Foto: Sedat Suna/EPA

De Turkse Nederlander Volkan Caliskan is toch vrijgelaten door de Turkse autoriteiten. Dat liet minister Koenders van Buitenlandse Zaken vrijdag via Twitter weten. Caliskan werd begin deze maand samen met zestien anderen opgepakt omdat hij met een spandoek had betoogd tijdens een voetbalwedstrijd. Hij zat tot vandaag als enige nog vast, onthulde Trouw vanmorgen.

Caliskan blijft nog wel verdachte. Hij mag Turkije zo lang het proces tegen hem duurt niet verlaten. Koenders belooft dat Buitenlandse Zaken hem ‘actief blijft bijstaan, opdat hij snel duidelijkheid krijgt’.

Twitter avatar MinBZ Ministerie van BZ Koenders: ‘Volkan vrijgelaten, kan proces in Turkije afwachten. @MinBZ blijft hem actief bijstaan, opdat hij snel duidelijkheid krijgt.’

Tijdens de wedstrijd Besiktas-Konyaspor in Istanbul toonden Caliskan en zijn mede-demonstranten een spandoek met daarop de tekst ‘Laat Nuriye en Semih leven!’ Die kreet slaat op twee leraren die vorig jaar werden ontslagen, als onderdeel van de zuiveringsgolf die de regering-Erdogan doorvoert naar aanleiding van de couppoging in juli 2016. De leraren zouden sympathisanten zijn Fethullah Gülen, die volgens Erdogan achter de mislukte staatsgreep zat. Een half jaar geleden gingen de onderwijzers uit protest in hongerstaking.

‘Tien Nederlanders vast’

Dat Caliskan als enige actievoerder nog altijd werd vastgehouden in een zwaarbeveiligde gevangenis in Ankara, kwam volgens Trouw door zijn dubbele paspoort. De Turkse autoriteiten waren bang dat hij het land zou verlaten. Caliskan woont normaal gesproken in Nederland.

Caliskan was niet de enige Turkse Nederlander met een uitreisverbod. Minister Koenders zegt tegen persbureau ANP dat Ankara ongeveer tien Turkse Nederlanders in Turkije houdt. Af en toe komen daar mensen bij, net zoals soms ook mensen worden vrijgelaten. Sinds de couppoging heeft de Turkse overheid al duizenden mensen gearresteerd op verdenking van banden met de Gülenbeweging of de coupplegers. Ook verloren ongeveer 150.000 rechters, professoren en andere ambtenaren hun baan.

    • Vincent Sondermeijer