Turkse Nederlander als enige niet op vrije voeten

Volkan Caliskan werd met zestien anderen aangehouden om een spandoek. De rest van de groep is inmiddels vrij.

Foto: Sedat Suna/EPA

De Turks-Nederlandse Volkan Caliskan, die begin deze maand samen met zestien anderen werd gearresteerd vanwege een spandoek bij een Turkse voetbalwedstrijd, is de enige van die groep die nog wordt vastgehouden. Dat heeft zijn broer verklaard tegenover Trouw. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat Caliskan nog altijd niet op vrije voeten is.

De groep van zeventien activisten werd opgepakt vanwege een spandoek op de tribune tijdens de wedstrijd Besiktas-Konyaspor. Op het doek was de tekst ‘Laat Nuriye en Semih leven!’ te zien. Het was een teken van protest tegen het ontslag en de arrestatie van de leraren Nuriye Gülmen en Semih Özakca, die al ruim vijf maanden in hongerstaking zijn.

Caliskan zit inmiddels al twee weken vast in de zwaarbeveiligde Sincan gevangenis in Ankara. Het is niet duidelijk waarom hij nog altijd wordt vastgehouden. Volgens Trouw komt het vermoedelijk door zijn dubbele paspoort: Turkse autoriteiten willen niet het risico lopen dat Caliskan het land verlaat voordat zijn proces begint. Eerder werden echter meerdere in Turkije opgepakte Nederlanders vrijgelaten met een reisverbod.

In Turkije zijn sinds de mislukte couppoging op 15 juli 2016 duizenden mensen gearresteerd. Met het oppakken van buitenlanders heeft Turkije veel andere landen, zoals Nederland en Duitsland, de afgelopen maanden tegen zich in het harnas gejaagd. Tegen kritiek op het beleid van president Erdogan wordt hard opgetreden.

    • Etienne Verschuren